Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Ευτυχες το νεον ετος



"Διαβάστε περισσότερα".
.

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΕΤΡΟΥ


Μέρες τώρα, το θέαμα του κτηρίου Παπαδοπέτρου μας πληγώνει. Το κτήριο γυμνό από παράθυρα και πόρτες, είναι σαν να διαμαρτύρεται βουβά. Θέλοντας και μη, σκεφτόμαστε τις μέρες που το κτήριο αυτό υπηρέτησε έναν μεγαλειώδη και νικηφόρο αγώνα για αξιοπρέπεια, την απεργία πείνας των 15 μεταναστών.

Πιστεύουμε ότι οι δημόσιοι κοινωνικοί χώροι μπορούν και πρέπει να υπηρετούν τα συμφέροντα των πολλών. Δεν είναι μόνο θέμα των φοιτητών, είναι υπόθεση της κοινωνίας διότι τέτοιες προσπάθειες είναι προς όφελός της.

ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
"Διαβάστε περισσότερα".
.

Kλείσιμο του Kουρδικου Kόμματος DTP

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ (DTP) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΛΛΑ Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ

Κάθε μέρα για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι:

Η ολιγαρχία στην πραγματικότητα δεν μπορεί να λύσει το κουρδικό ζήτημα

Η ολιγαρχία στην πραγματικότητα δεν μπορεί να φέρει τη δημοκρατίαΤο κλείσιμο του DTP είναι η συνέχεια μιας πολιτικής προσαρτήσεων, εξοντώσεων, αφομοίωσης και καταπίεσης που συνεχίζεται εδώ και 86 χρόνια. Το κλείσιμο του DTP δεν είναι μια «δικαστική» απόφαση, είναι μια πολιτική απόφαση που εξυπηρετεί την συνέχιση των πολιτικών της ολιγαρχίας που εφαρμόζονται εδώ και 86 χρόνια.

Και μόνο οι τελευταίοι 5 μήνες, αρκούν να αποδείξουν ότι η χώρα μας είναι μια χώρα που οδηγείται στον φασισμό και ότι οτιδήποτε έχει σχέση με τα δικαιώματα και τις ελευθερίες είναι ένα «παιχνίδι εκδημοκρατισμού».

Επί μήνες προωθούταν η συζήτηση περί «κουρδικού ανοίγματος». Κοιτάξτε, πώς άνοιξε το τηλεοπτικό κανάλι TRT Şeş;. Εάν υπήρχε λίγη υπομονή πόσα ακόμη θα γινόντουσαν;

Για τους επαναστάτες το νόημα του «Ανοίγματος» ήταν φανερό. «Το κουρδικό άνοιγμα του ΑΚΡ» ήταν μια επιχείρηση των ΗΠΑ που στόχο είχε την ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗ του αγώνα και της οργάνωσης του κουρδικού λαού για τα εθνικά του αιτήματα.

Διάφορα τμήματα, από τους διανοούμενους έως διαφορετικές αριστερές δυνάμεις και μάλιστα συμπεριλαμβανομένου και του κουρδικού εθνικιστικού κινήματος, και αν ακόμα εκτίμησαν λάθος την πολιτική του ΑΚΡ περί «κουρδικού ανοίγματος» και έχουν διάφορες προσδοκίες, αυτή ήταν η πραγματικότητα του «ανοίγματος». Τελικά, όσο περνούσαν οι μέρες, αυτός ο στόχος άρχισε να φαίνεται πιο καθαρά από διάφορα τμήματα.

Πρόσφατα, ο πρωθυπουργός κάνοντας αναφορά «στις σφαγές του Ντέρσιμ», τάχα εξομολογούνταν για το ιστορικό παρελθόν σχετικά μ’ αυτό το ζήτημα. Όμως, το ΑΚΡ, πάνω σ’ αυτό το ζήτημα είναι υποκριτικό και εκμεταλλευτικό. Κατά τη διάρκεια της 7 χρονης διακυβέρνησής του αοριστολογούσε, τραβούσε από εκεί και από εδώ ανάλογα με τις συγκυρίες. Είναι αυτοί οι ίδιοι που ισχυρίζονταν ότι δεν υπάρχει κουρδικό ζήτημα, ότι αν θεωρήσετε ότι δεν υπάρχει δεν θα υπάρξει, και κατόπιν μίλησαν για τις σφαγές στο Ντέρσιμ. Είναι οι ίδιοι που μίλησαν και είπαν ότι έγιναν πολλά λάθη, είναι οι ίδιοι που με το σύνθημα «ένα έθνος, μια σημαία…», υπερασπίστηκαν τον σοβινισμό. Είναι οι ίδιοι που έθεσαν σε λειτουργία το τηλεοπτικό κανάλι TRT Şeş, είναι αυτοί που δολοφονούσαν στους δρόμους του Ντιάρμπακιρ. Σε οποιαδήποτε όμως περίπτωση οριστικό και αμετάκλητο είναι το εξής: Το ΑΚΡ, σχετικά με το κουρδικό ζήτημα, σε κάθε περίοδο συμπεριφέρθηκε στην κατεύθυνση των συμφερόντων του ιμπεριαλισμού και της ολιγαρχίας, και έτσι θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται.

Ενάντια στην εξουδετέρωση που προτάσσει η ολιγαρχική δικτατορία και στην σοβινιστική καταπίεση ο μόνος δρόμος είναι: αντίσταση για να υπερασπίσουμε τη νομιμότητά μας.

Η τρομοκρατία των συλλήψεων και κρατήσεων που επί μακρόν εφαρμόζεται ενάντια στο DTP, η ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση των συνθηκών απομόνωσης στο Ίμραλι, οι σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβανόμενες επιμονές της ολιγαρχικής δικτατορίας, τα σοβινιστικά συνθήματα, οι επιθέσεις λιντσαρίσματος και τέλος το κλείσιμο του DTP, είναι μια επιθετική γραμμή που ακόμη και οι τυφλοί μπορούν να δουν.

Η ολιγαρχική δικτατορία επιδιώκει να καθυποτάξει τον κουρδικό λαό, να εξουδετερώσει τον ένοπλο ή μη αγώνα του σε εθνική βάση, την νόμιμη ή παράνομη μορφή οργάνωσής του, είτε φυσικά, είτε, αν αυτό δεν είναι δυνατόν, πολιτικά και ιδεολογικά. Για να το πούμε διαφορετικά, επιδιώκει να ημερέψει το κουρδικό εθνικιστικό κίνημα, να το οδηγήσει σε σημείο πλήρους υποταγής στην εξουσία. Δεν θεωρεί ικανοποιητικές τις ανοιχτές πολιτικές προσέγγισης του DTP και του ΡΚΚ, επιδιώκει ακόμα περισσότερα.

Τα ακόμη περισσότερα σημαίνουν παράδοση.

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΥΡΑΝΝΙΑ ΤΗΣ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ. Το μόνο πράμα που πρέπει να κάνουμε ενάντια σ’ αυτές τις πιέσεις και τις εμμονές είναι η αντίσταση. Είμαστε στο πλάι όποιου αντιστέκεται στην τυραννία. Οι φίλοι του DTP και το κουρδικό εθνικιστικό κίνημα δεν πρέπει να υποχωρήσουν στην διεκδίκηση των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων και τη νομιμότητά τους. Κάθε βήμα προς τα πίσω θα αποθρασύνει, αποκλειστικά και μόνο, εκείνους.

Η απόφαση κλεισίματος του DTP είναι μια απόφαση που εκδόθηκε με την πλήρη συμφωνία όλων των τμημάτων της ολιγαρχίας. Το καθεστώς του ΑΚΡ, το Γενικό Επιτελείο, οι θιασώτες του Σουσουρλούκ, της Εργκενεκόν, ο Σύλλογος Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών Τουρκίας (TÜSİAD) και το ισλαμικό κεφάλαιο, «κοσμικοί και θεοκράτες», πάντα συμμαχούσαν όταν επρόκειτο να συνεχίσουν να καταπιέζουν το λαό. Πλέον κανείς δεν πρέπει να προσδοκά τίποτα από τις συγκρούσεις διάφορων τμημάτων στο εσωτερικές της ολιγαρχίας, και να μην έχει την ψευδαίσθηση ότι θα μπορεί να οικοδομηθεί μια άλλη πολιτική. Αυτοί που επιχείρησαν να υποστηρίξουν και να θεωρήσουν δημοκρατικό το ΑΚΡ επειδή άνοιξε την «Ύπόθεση Εργκενεκόν», θα πρέπει να μπορέσουν να δούνε μέχρι πού φτάνουν τα όρια της ψεύτικης δημοκρατίας της ολιγαρχίας.

Εάν στ’ αλήθεια θέλουμε την επίλυση του κουρδικού ζητήματος

Εάν στ’ αλήθεια θέλουμε μια δημοκρατία η οποία θα διασφαλίζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού

Χωρίς να επιδείξουμε καμία εμπιστοσύνη σε κανένα κομμάτι της εξουσίας και σε καμία ιμπεριαλιστική δύναμη, θα πρέπει να εξυψώσουμε τον αγώνα για ανεξαρτησία και δημοκρατία ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στις συμμαχικές του κυβερνήσεις.



Λαϊκό Μέτωπο
"Διαβάστε περισσότερα".
.

«Σοβαρό λειτουργικό πρόβλημα στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γ. Ν. Χανίων εξ’ αιτίας της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού»

Το Υπουργείο Υγείας τα τελευταία χρόνια κρατά υποστελεχωμένες διάφορες Μ.Ε.Θ κρατικών Νοσοκομείων, (πχ. Μ.Ε.Θ νοσοκομείου Χανίων) την στιγμή που «αγοράζει» κρεβάτια Μ.Ε.Θ σε ιδιωτικά νοσοκομεία, (Ερρίκος Ντυνάν) αυξάνοντας δυσανάλογα το κόστος.
Οι προσλήψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που ανακοινώνει κάθε λίγο η εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, έχουν παραμείνει υποσχέσεις. Στο φετινό προϋπολογισμό τα 27 εκατομμύρια που έχουν εγγραφεί για νέες προσλήψεις, και που αφορούν όλο το δημόσιο, επαρκούν, το πολύ, για 1500 προσλήψεις.

Οξύτατο πρόβλημα αντιμετωπίζει και το νοσοκομείο Χανίων σχετικά με τη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Συγκεκριμένα, ενώ για την λειτουργία των 7 κλινών που διαθέτει η εν λόγω Μ.Ε.Θ απαιτείται ο αριθμός των 28, αντιστοιχία νοσηλευτών / κλινών που ποτέ έως τώρα δεν εφαρμόστηκε, σήμερα πια ο αριθμός των νοσηλευτών έχει κατέβει στους 10 (8 Νοσηλευτές ΤΕ, 1 Β. Νοσηλευτή και μία νοσηλεύτρια με 6μηνη σύμβαση). Από το προσωπικό αυτό και λόγω δύο αναρρωτικών αδειών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εργάζονται τώρα μόλις 8 νοσηλευτές με αποτέλεσμα στο νοσοκομείο Χανίων η αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού/ κλίνη Μ.Ε.Θ να βρίσκεται σε 1,2 νοσηλευτές / κλίνη, πιο κάτω και από την ήδη χαμηλή αντιστοιχία των 2,8-3 νοσηλευτές/κλίνη Μ.Ε.Θ της χώρας μας. Αυτό δημιουργεί μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση τόσο για τους ίδιους τους εργαζόμενους όσο και για τους ασθενείς. Με τα δεδομένα αυτά μπορούν να νοσηλευθούν με ασφάλεια στη Μ.Ε.Θ μόλις 2 ασθενείς.

Επίσης, για πολλοστή φορά ο χώρος της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε ως Μ.Α.Φ και φυσικά και ούτε ως Μ.Ε.Θ λόγω τόσο της έλλειψης προσωπικού όσο και του απαραίτητου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατον να νοσηλευθεί οποιοδήποτε περιστατικό με γρίπη H1N1 καθώς δεν πληρούνται ούτε στο ελάχιστο οι προδιαγραφές για νοσηλεία ασθενούς με μεταδοτικό νόσημα.

Το πρόβλημα αυτό, που επανειλημμένα έχει γνωστοποιήσει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γ. Ν. Χανίων παραμένει άλυτο, τη στιγμή μάλιστα που η ομαλή λειτουργία της Μ.Ε.Θ του νοσοκομείου θα έπρεπε να είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.



Ερωτάται η κα. Υπουργός:

1. Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να προχωρήσει άμεσα η στελέχωση της Μ.Ε.Θ αλλά και της Μ.Α.Φ του Νοσοκομείου Χανίων ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του;



2. Πότε θα ολοκληρωθούν οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού (ιατρικού και νοσηλευτικού) για την επαρκή στελέχωση και εύρυθμη λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας της χώρας;



Ο ερωτών βουλευτής

Κριτσωτάκης Μιχάλης
"Διαβάστε περισσότερα".
.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΧΑΝΙΩΝ ΣΕ ΔΗΜΑΡΧΟ ΧΑΝΙΩΝ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

Μια οφειλόμενη απάντηση
Πριν λίγες μέρες ο Υπουργός Άμυνας στις προγραμματικές του δηλώσεις έκφραζε την πρόθεσή του να αποδώσει στις τοπικές κοινωνίες τους χώρους στρατοπέδων που βρίσκονταν σε αστικούς ιστούς.
Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – ως όφειλαν όλοι οι τοπικοί βουλευτές – έθεσε με ερώτηση του στη Βουλή το γνωστό θέμα της παραχώρησης του στρατόπεδου Μαρκόπουου στην τοπική κοινωνία, μέσω της παραχώρησης του στο Δήμο Χανίων, για τη δημιουργία χώρου πρασίνου και – το πολύ – ένα σχολείο, όπως είναι η πάγια θέση των φορέων του νομού. Για να υποστηρίξει μάλιστα τη θέση του παρέθετε την ομόθυμη γνώμη των φορέων του Νομού, πλην Δήμου Χανίων, για το συγκεκριμένο θέμα.

Με έκπληξη μας διαβάσαμε στον τοπικό τύπο την απάντηση του Δημάρχου Χανίων, ο οποίος, χωρίς ντροπή, κατηγορεί τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι το θέμα «τσιμεντοποίηση» του στρατοπέδου Μαρκόπουλου δεν το θέτει ο Δήμος Χανίων αλλά ο ίδιος ο Κριτσωτάκης!!!

Αλλά επειδή το ψέμα έχει κοντά πόδια θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στον κ. Δήμαρχο ότι – σύμφωνα με την απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων – στο στρατόπεδο Μαρκόπουλου προβλέπεται:

* Να παραχωρηθούν 10 στρέμματα, πολεοδομημένης γης στο Ταμείο των Στρατιωτικών προς εκμετάλλευση,
* χτίζεται ένα δικαστικό μέγαρο 7 στρεμμάτων (παρά την αντίθετη άποψη της συνέλευσης του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων),
* δημιουργούνται 11 στρέμματα δρόμων,
* χτίζεται 1,5 στρέμμα πολιτιστικό κέντρο και 7,5 στρέμματα για σχολικό συγκρότημα.

Κύριε Δήμαρχε, φαίνεται ότι το όραμά μας για μια πόλη με περισσότερο πράσινο και καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων είναι διαφορετικό.

Ωστόσο επειδή έχουμε μια καινούργια κυβέρνηση και κάποιες προγραμματικές θέσεις, για τη χρήση στρατοπέδων που βρίσκονται μέσα σε αστικούς ιστούς, είναι σε σωστή κατεύθυνση, ας σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων, ας ευθυγραμμιστείτε με τη θέση της χανιώτικης κοινωνίας και ας διεκδικήσουμε όλοι οι φορείς των Χανίων ένα ζωτικό πνεύμονα πρασίνου. Τον έχουμε ανάγκη.

Κι ευχόμαστε, μέρες που είναι, την επόμενη φορά που θα σας επισκεφθούμε στο Δημαρχείο – κι αυτό ελπίζουμε να είναι σύντομα – να έχουμε και τη δική σας θετική θέση για πράσινο (και το πολύ ένα σχολείο) στη θέση του στρατόπεδου Μαρκόπουλου.

Το Γραφείο Τύπου της Τοπικής Επιτροπής Χανίων
του ΣΥΡΙΖΑ
"Διαβάστε περισσότερα".
.

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Ένα παιδί έχασε τη ζωή του στο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων

Ένα ακόμη παιδί έχασε τη ζωή του στη χωματερή των Άνω Λιοσίων, όταν
καταπλακώθηκε από τις μπουλντόζες, στην προσπάθεια του να συλλέξει τα
«πολύτιμα» αντικείμενα του, καθώς στο δικό του κόσμο τα σκουπίδια μας
αποκτούν αξία.. Οι εργαζόμενοι στις χωματερές αδυνατούν να αντιδράσουν
ή να «ελέγξουν» τους περίπου 100 αθίγγανους, οι οποίοι έχουν στήσει τα
παραπήγματά τους εντός της χωματερής, συνεχίζοντας το θανατηφόρο
«καγιάρι».

Ο θάνατος του λιλιπούτειο «επαγγελματία» ρακοσυλλέκτη, δεν είναι το
πρώτο περιστατικό. Ένα χρόνο πριν, τον Απρίλιο του 2008, μια 17χρονη
κοπέλα Ρουμανικής καταγωγής και έγκυος στον έβδομο μήνα βρήκε τραγικό
θάνατο όταν καταπλακώθηκε από φορτηγό στο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων, την ώρα
που έψαχνε μέσα στα σκουπίδια. «Αυτά είναι τα περιστατικά που
καταγράφονται και δημοσιοποιούνται. Υπάρχουν και άνθρωποι, οι οποίοι
καταπλακώνονται και δεν τους αναζητάει κανείς. Το παιδάκι το
αναζήτησαν και το βρήκαν. Τα περιστατικά μπορεί να είναι πολύ
περισσότερα», δηλώνει ο Κώστας Φωτεινάκης πρόεδρος του Οικολογικού και
Πολιτιστικού Συλλόγου του Χαϊδαρίου, στην ιστοσελίδα του οποίου
δημοσιεύθηκε, για πρώτη φορά, ο θάνατος του μικρού παιδιού, την
Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου.

Μια περιουσία στα σκουπίδια

Οι ρακοσυλλέκτες, χαμένοι μέσα σε λόφους σκουπιδιών, αναζητούν
αντικείμενα αξίας (σίδερα, λάστιχα, ρούχα κ.α), τα οποία θα μπορέσουν
στη συνέχεια να πουλήσουν σε υπαίθριες αγορές. Αυτό όμως που σοκάρει
ακόμη περισσότερο, είναι ότι στα ευρήματα τους περιλαμβάνονται και
προϊόντα, τα οποία προορίζονται για την σίτισή τους όπως ληγμένα
γάλατα, σοκολάτες κ.α. Χαρακτηριστικά, το 1995, ένα μικρό παιδί έχασε
τη ζωή του όταν έφαγε μια σοκολάτα, λάφυρο από το «ρεσάλτο» στους
σορούς απορριμμάτων.

«Συλλέγουν τα πάντα, από φάρμακα και ληγμένα γάλατα και τσιγάρα. Από
αυτό ζουν και βγάζουν το ψωμί τους», σημειώνει ο κ. Φωτεινάκης και
προσθέτει: «Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Ούτε ποιος μπαίνει, ούτε τι
φέρνει. Πριν από ένα μήνα απορριμματοφόρο του δήμου Ασπροπύργου
μετέφερε ραδιενεργά απόβλητα», τονίζει ο κ. Φωτεινάκης.

Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Φωτεινάκης, η αστυνομία διεξάγει έρευνα για
την υπόθεση του θανάτου του μικρού παιδιού στις 25 Δεκεμβρίου, ωστόσο
εκφράζει τις αμφιβολίες του για τα αποτελέσματα που θα προκύψουν.

* «Καγιάρι» στη γλώσσα των τσιγγάνων αποκαλείται αυτή η δράση τους
στις χωματερές για να βρουν αντικείμενα με αξία
http://tvxs.gr/node/48604

ΜΑΡΚΟΣ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ
"Διαβάστε περισσότερα".
.

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

.

Papadopetro2a

Ας μου επιτρέψετε μία έκφραση λίγο περίεργη

Ενώ συμφωνώ με τις διαφορετικές παρεμβάσεις τόσο του Αντώνη όσο και του Μάρκου συγχρόνως, επαναλαμβάνω για να τονίσω τη συμφωνία μου - συγχρόνως, διαφωνώ κάθετα, οριζόντια και πλάγια.
Για να γίνει κατανοητό το ταυτόχρονο της συμφωνίας και της διαφωνίας μου παρουσιάζω την εξής σκέψη-εικόνα την οποία θα έπρεπε να απευθύνουμε στην κοινωνία ΚΑΙ στους φοιτητές – νέους που δραστηριοποιούνται στο χώρο του Παπαδόπετρου και θα επανέλθω στη συνέχεια. Το κείμενο έχει κάποια στοιχεία ρητορικής υπερβολής αλλά η ουσία του είναι αυτή που πρέπει να υπερασπίσουμε προς την κοινωνία (= Χανιά, Φοιτητές, Πολυτεχνείο κλπ) αναλύοντας τόσο τα προγραμματικά μας στοιχεία όσο και καταθέτοντας συγκεκριμένες δράσεις και τρόπους ώστε η ανήσυχη νεολαία να βρει δημιουργικούς τρόπους παρέμβασης και άσκησης κοινωνικής αλληλεγγύης καθώς και πλαισίου και τρόπων διεκδικήσεων.



ΠΡΩΤΟΝ

Ότι γνώμη και να έχει κανείς για την κατάληψη Παπαδόπετρου, δεν μπορεί παρά να αγκαλιάσει και να υποστηρίξει πλήρως τις δραστηριότητες του ΕΛΑΚ που βρήκαν χώρο στέγασης εκεί με όλες τις αδυναμίες τους και επομένως και την παρουσία του Παπαδόπετρου παρά τη συκοφάντησή του τόσο από τους Γρυσπολάκηδες όσο και από τις πρακτικές αυτών που είχαν την ευθύνη διαχείρισης.

Πρόκειται για ανεκτίμητης σημασίας δραστηριότητα για το μέλλον των μορφών οργάνωσης των κοινωνικών δραστηριοτήτων και τη δημοκρατία ως πολιτική μορφή οργάνωσή τους.

Εμείς θα πρέπει να πούμε στη κοινωνία των Χανίων στην οποία απευθυνόμαστε:

Οι άνθρωποι που ήταν εκεί μέσα μπορεί να κάναν λάθη. Είτε γιατί ήταν κολλημένοι, είτε γιατί δεν είχαν τα μέσα είτε γιατί δεν βρήκαν τον τρόπο. Μπορεί οι ιδέες τους να μας φαίνονται τραβηγμένες (αλλά πότε οι ιδέες των νέων φαίνονται normal;) αλλά στο λίγο που μπορούσαν και τους δόθηκε η δυνατότητα προσπάθησαν να προσφέρουν ένα έργο ανεκτίμητης σημασίας για το μέλλον: την ανάπτυξη και διάδοση του ελεύθερου λογισμικού.

Δηλαδή την ανάπτυξη και διάδοση μία δημοκρατικής ιδέας που δεν έχει χώρους να πατήσει, δεν έχει τα λεφτά να πληρώνει δικηγόρους λομπίστες, διαφημιστές κλπ αλλά η οποία επίσης βρίσκεται οιονεί υπό διωγμό στα πλαίσια των εκστρατειών για τα πνευματικά δικαιώματα. (για να γίνουμε ακραίοι και μη-ακριβείς αλλά κατανοητοί: στα πλαίσια μίας εκστρατείας μετάλλαξης μας σε μία δημοκρατία Microsoft όπου δικαίωμα στο λόγο έχει όποιος έχει λεφτά να καταθέτει αγωγές και λεφτά να πληρώνει λομπίστες στην ΕΕ για να κατοχυρώσει μονοπώλια πνευματικής ιδιοκτησίας υπέρ του, είτε αφορούν φάρμακα, είτε στοιχεία της βιοποικιλότητας, είτε επιστημονικές τεχνικές γνώσεις)

Τι θα έπρεπε να ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ αντι γι’ αυτά που συμβαίνουν:

α) Θα έπρεπε η διοίκηση του Πολυτεχνείου να αγκαλιάσει τη δραστηριότητά τους. Να τους παρέχει τα μέσα όταν εγγράφως της τα ζητήσανε και αρνήθηκε. Ακόμη περισσότερο θα έπρεπε να πάει να τους βρει πρώτη αυτή, να τους πει ότι η ελευθερία της έρευνας, η ποιότητα της δημοκρατίας εξαρτώνται από τη δραστηριότητά τους. Να τους πάρει, να πάει στη πόλη να βρει το δήμαρχο και του ΕΒΕδες και να τους πεί ότι το Πολυτεχνείο αναλαμβάνει να υποστηρίξει με ελεύθερο λογισμικό τους επαγγελματίες των Χανίων, τους μαθητές και όποιον χρειάζεται να μην πληρώνει ένα κλειστό λογισμικό σε κάποιες εταιρείες για να κάνει τη δουλειά του. Να αναζητήσει σχήματα χρηματοδότησης για την υποστήριξη μίας πόλης ελεύθερης από το Micrososft και το κλειστό λογισμικό (στυλ κρατιδίων Γερμανίας που στήνουν τη διοίκηση πάνω σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα). Θα έπρεπε να τους δώσει λόγο για να καταγγέλλει μαζί τους της συμφωνία Αλογοσκούφη με τη Microsoft, όροι της οποίας ακόμη δεν έχουν κατατεθεί στη Βουλή. Θα έπρεπε να υποστηρίξει σχήματα χρηματοδότησης πτυχιούχων softwεραδων οι οποίοι θα αναπτύσσουν εφαρμογές κατάλληλες σε ανοικτό λογισμικό κλπ

Αν επομένως η υπάρχουσα διοίκηση ενδιαφερόταν για την ουσία του ασύλου, δηλαδή την ελεύθερη κίνηση ιδεών, ενδιαφερόταν για το διαφωτιστικό της ρόλο και είχε μορφές αλληλεγγύης στην πόλη, θα υποστήριζε αυτή την πρωτοβουλία τη στιγμή που η ιδέα αυτή αντιμετωπίζει πανευρωπαϊκά διώξεις από τα λόμπι των εταιρειών (μάλιστα είχαμε φτάσει μέχρι σημείου να πετύχει από την Commission απαγόρευση στοιχείων του ελευθέρου λογισμικού επειδή δήθεν παραβιάζουν πατέντες που αποτράπηκε στο παραπέντε). Εδώ φαίνεται και κρίνεται κάθε μορφής ασύλου και κάθε μορφής διαφωτιστικός ρόλος του συστήματος παιδείας.

β) Θα έπρεπε οι δικοί μας ΕΒΕδες, ενθυμούμενος την σύσκεψη που κάναμε πρίν λίγες ημέρες να πάνε να τους βρούνε και να προσπαθήσουν να οργανώσουν μία καμπάνια για να μειώσουν κόστη σε κλειστό λογισμικό και υποστήριξη κλειστού λογισμικού. Να προτείνουν αυτοί να ονομαστούν τα Χανιά πόλη απαλλαγμένη από το κλειστό λογισμικό και να το διαφημίζουν στα τουριστικά πρακτορεία. Να προτείνουν αυτοί να συναντηθούν δημιουργικές κινήσεις της πόλης ώστε να έρθει σε επαφή η φοιτώσα νεολαία με την κοινωνία της πόλης εκτός των καφετεριών και των ποτάδικων.

γ) Θα έπρεπε να πάει να τους βρει ο Δήμος, μαζί με τη διοίκηση του Πολυτεχνείου και να συζητήσουν τι χρειάζεται για να αναπτυχθούν αυτές οι δραστηριότητες και να γίνουν γνωστές, πλατειά στην κοινωνία, κάνοντας το κτήριο Παπαδόπετρου κέντρο διακίνησης εναλλακτικών ιδεών και παρέχοντας τα μέσα για να μπορεί να λειτουργεί ως τέτοιο. Να συζητήσουν ένα σχήμα αυτοδιοίκησης και αυτοοργάνωσης των εκδηλώσεων που θα λαμβάνουν χώρα στου Παπαδόπετρου ώστε να μπορούν διάφορες συλλογικότητες της πόλης να το χρησιμοποιήσουν.

ΔΗΛΑΔΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ μία τέτοια πρόταση μπορεί να γίνει αντί να κατηγορούμε άλλους ότι δεν το έκαναν και να μένουμε σε ένα στείρο καταλογισμό ευθυνών χωρίς να προτείνουμε διεξόδους που έχουν σχέση με τις προγραμματικές μας θέσεις.

δ)…



ΔΕΝ θα έπρεπε:

Δεν θα έπρεπε να περιμένουμε να έρθουν να μας βρούνε αυτοί. Δηλαδή νέοι άνθρωποι, χωρίς εμπειρίες για το πώς οργανώνεται η κοινωνική ζωή, χωρίς χρήματα, χωρίς πόρους και επιπρόσθετα με μία αίσθηση αποκλεισμού που δημιουργεί το πολύ απλό γεγονός ότι παρόλο που έχουν κάτι να πούνε σημαντικό η πόλη, η επίσημη κοινωνία, οι φορείς οργάνωσης της δημόσιας ζωής της πόλης, τα κόμματα αγρόν αγοράζουν. Και από επάνω να βγαίνουμε και να τους λέμε μη φωνάζετε πολύ.



ΔΕΥΤΕΡΟΝ

ΕΔΩ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΑΜΓΑΤΙΚΟ ΑΣΥΛΟ. Και αυτό είναι το άσυλο που υπερασπιζόμαστε: ελεύθερη διακίνηση ιδεών στα πανεπιστήμια. Τα ΕΛΑΚ αυτό κάνανε στο Παπαδόπετρο δίνοντας ένα φωτεινό παράδειγμα συμμετοχής στην υπεράσπιση της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ διακίνησης ιδεών σε μία μάχη ενάντια σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα εμπορευματοποίησης πλήθους γνωστικών και τεχνικών τομέων που θα καθορίσει πολλά πράγματα στον αιώνα που ζούμε. Σε ένα διαφωτιστικό κίνημα να μάθει η κοινωνία ότι υπάρχουν και άλλες μορφές οργάνωσης της παραγωγής πέραν από τις trademark κλειστού λογισμικού. Ευτυχώς, επειδή εδώ στην Ελλάδα δεν πρόκειται να συναντηθούμε εμείς με τέτοια κινήματα (επειδή δεν θέλουμε μάλλον να τα δούμε αλλά περιμένουμε να μας χτυπήσουν τη πόρτα), υπάρχουν οι ΗΠΑ, η Γερμανία και το ΠΑΣΟΚ που μάλλον θα τα βρει πριν από εμάς



Όχι και τόσο σκόρπιες σκέψεις

1) Το πόσο άσχετος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτή τη συζήτηση, η οποία παρόλα αυτά βρίσκει χώρο στα έντυπά μας, φαίνεται και από το γεγονός ότι παρόλο που υπάρχει υπαρκτό κίνημα στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο για το ελεύθερο λογισμικό, παρόλο που πρόκειται για μία από τις μεγάλες μάχες εναντίον του νεοφιλελευθερισμού τα τελευταία χρόνια που θα καθορίσουν καταστάσεις δεκαετιών, στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει αράδα - παρόλο που λέμε ότι είμαστε υπέρ της προστασίας των δημόσιων αγαθών και κατά της εμπορευματοποίησής τους και μάλιστα σε ένα ζήτημα που αποτελεί από τα κορυφαία διακυβεύματα σήμερα από επίπεδο εταιρειών μέχρι επίπεδο ΠΟΕ, ΕΕ κλπ.

Μάλιστα όταν εμφανίζονται κάποιοι που προσπαθούνε πρακτικά, προσφέροντα έργο στη κοινωνία, ανιδιοτελώς και δίνοντας χρόνο για να αναπτύξουν, να διαδώσουν και να υποστηρίξουν το ελεύθερο λογισμικό αντί να πάμε να τους βρούμε για παράδειγμα και να τους πούμε βοηθήστε μας για να τους δώσουμε και μία άλλη διάσταση δραστηριότητας περιμένουμε να έρθουν να μας βρούνε αυτοί.

Αλλά αυτοί δεν είναι παιδαγωγική στάση της Αριστεράς απέναντι στα κινήματα να περιμένει να της χτυπήσουν τη πόρτα.

ΤΕΛΙΚΑ, εν κατακλείδι αλλά όχι ασήμαντο

2) Τέλος γιατί μακρυγόρησα. Αλλά δεν μπορώ να βλέπω την αδυναμία μας να μετασχηματίσουμε μία σύγκρουση σε ένα τόπο απεύθυνσης των προγραμματικών μας θέσεων στην κοινωνία και ταυτόχρονα ανάδειξης των ’καλών’ πρωτοβουλιών της νέας γενιάς και καταδίκης της αυταρχικής στάσης της πρυτανείας.

Το να σκεφτόμαστε πώς θα διαχωριστούμε (Αντώνης) ή θα καταγγείλουμε (Μάρκος) νομίζω ότι δεν είναι παρά πλευρές του προηγούμενου κειμένου. Διαφορετικά λέγοντας το ίδιο, αντί να αναζητάμε το διαχωρισμό ή την καταγγελία θα πρέπει να αναζητάμε πώς μπορούμε θετικά για τις προγραμματικές μας θέσεις, θα επιχειρήσουμε να μετασχηματίσουμε μία σύγκρουση που τώρα ξεκινάει και από ότι φαίνεται θα έχει συνέχεια, ώστε να πάρει διαστάσεις που να παράγουν θετικά αποτελέσματα. Να αρθούμε πάνω από τα διλήμματα του περασμένου Δεκέμβρη υπερασπιζόμενοι τη νεολαία αλλά ταυτόχρονα προτάσσοντας πρωτοβουλίες και στόχους που να δίνουν ευρύτερο ριζοσπαστικό νόημα στις κινήσεις της. Ουρά κανενός αλλά βάζοντας ΕΜΕΙΣ τα ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ γιατί ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ δεν γίνεσαι ουρά. Τα θέματα συζήτησης μέχρι στιγμής τα έχουν θέσει άλλοι. Το να τοποθετηθούμε υπέρ, κατά, με ολίγη, για αυτά τα θέματα μας κάνει ουρά θέμε δε θέμε. Ακόμη και η παραίτηση του Γρυσπολλάκη δεν είναι κυρίως δικό μας θέμα, θέμα που θέσαμ εΕΜΕΙΣ. Τρία θέματα πρέπει να θέσουμε:

τις καινοτόμες και ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες ομάδων που δεν βρίσουν βήμα στην κοινωνία και η επίσημη κοινωνία του αγνοεί αν δεν τους πολεμάει (ΕΛΑΚ στο Παπαδόπετρο για να μπορεί να απευθυνθεί στην κοινωνία των Χανιών γιατί από τα Κουνουπιδιανά καμία σχέση)

ελεύθεροι, δημόσιοι χώροι με σχήματα αυτοδίοικησης και αυτοοργάνωσης που θα είναι ζωντανά και όχι μουσεία νεκρά

τέλος, το τρίτο, να υπερασπίσουμε το άσυλο ελεύθερης διακίνησης ιδεών αναδεικνύοντας τα φληναφλήματα τύπου Γρυσπολάκη ότι έχουμε δημοκρατία και άρα δεν χρειαζόμαστε το άσυλο: η απάντηση είναι εδώ, στο Παπαδόπετρο. Για πολλές ιδέες χρειάζονται ελεύθεροι χώροι για να αναπτυχθούν γιατί η δημοκρατία μας δεν τους δίνει χώρο αν δεν έχουν λεφτά και δικηγόρους στα λόμπι των κέντρων εξουσίας

Μίλησα μόνο για το ΕΛΑΚ και το ελεύθερο λογισμικό, γιατί είναι κεντρικής σημασίας ζήτημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποτιμήσουμε ούτε την ύπαρξη άλλων δράσεων στο Παπαδόπετρου ούτε την ανυπαρξία τους όπως περιγράφει ο Μάρκος και ο Αντώνης. Αλλά δεν πρέπει να μείνουμε σε μία αρνητική στάση. Να βάλουμε άλλη ατζέντα, πάνω στις προγραμματικές μας θέσεις, από το συνήθη κλεφτοπόλεμο δυνάμεων καταστολής και τμημάτων νεολαίας που εκτυλίσσεται τα τελευταία χρόνια, δίνοντας ένα θετικό περιεχόμενο στις κινήσεις των νέων.







3 ΥΓ

Το καινούργιο δεν έρχεται με φανφάρες και παρελάσεις, απαστράπτον και φορώντας ταμπέλλα ότι είναι όντως το καινούργιο.

Το καινούργιο έρχεται αδύναμο, καθόλου σίγουρο για τον εαυτό του, με λάθη, πολλές φορές πάνω σε ανθρώπους που κουβαλάνε τα βαρίδια του παρελθόντος.

Το καινούργιο πρέπει να έχουμε ανοιχτά τα μάτια για να μας εμφανιστεί. Ποτέ δεν θα πεί: είμαι εδώ.

Spiros Lapatsiora
"Διαβάστε περισσότερα".
.

Protash gia anakoinosi SYRIZA gia Papadopetro

Εδώ και καιρό, από τους πρώτους κιολας μήνες της κατάληψης, λέω κάποια πράγματα, που φαίνονταν τουλάχιστον ότι δεν απασχολούσαν το χώρο μας...
Ετσι λοιπόν είχα προβλέψει με ακρίβεια τις εξελίξεις, που για μένα , αλλά και πολλους άλλους σφους μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και έξω από αυτόν... , ήταν απλά θέμα χρόνου !!
Δε μας ενδιαφέρει από ποιον ξεκίνησε και με τίνος την πρωτοβουλία μπήκε το θέμα της κατάληψης. Αυτό που μας ενδιαφέρει ήταν ότι εκείνο το πρωί 200 φοιτητές πήραν οργανωμένα την πρωτοβουλία να καταλάβουν πανεπιστημιακό κτίριο στα Χανιά , με κάποιο σκεπτικό και κάποια αιτήματα.
Ήταν η αντίδραση αστυνομίας και αρχών τέτοια, και τόσο υπερβολική, που έφερε τα πράγματα να είναι το βραδυ τετελεσμένα. Η ένταση της καταστολής εκείνο το πρωί, για όσους ήταν εκεί και θυμούνται, η εξάπλωση της ρίψης χημικών και βιαιότητας σε περαστικούς χανιώτες στο κέντρο της πόλης κλπ. , μετέτρεψε την βραδυνή κινητοποίηση σε "λαική απαίτηση" 800 και πλέον διαδηλωτών, οι οποίοι και ΤΕΛΙΚΑ υλοποίησαν την κατάληψη , αλλά και την νομιμοποίησαν στα μάτια της τοπικής κοινωνίας.
Αυτό βέβαια, όχι μόνο δεν αποτέλεσε μάθημα για τους αναρχικούς και αριστεριστές φοιτητές, αλλά μέχρι σήμερα ακόμα, δεν έχουν συνειδητοποιήσει τις ευθύνες τους...
Έτσι λοιπόν , εκείνοι που είχαν τη διαχείρηση της κατάληψης καθημερινά, φρόντισαν να την "κλείσουν" στην κοινωνία, να τη διαχειρίζονται με τον πλέον "αντικοινωνικό" τρόπο και εν τέλει, να χρησιμοποιούν το χώρο για τις προσωπικές και συλλογικές τους επιλογές, τα γούστα και τις προτιμήσεις τους, αναλωνόμενοι σε αναρίθμητα πάρτυ και συναυλίες, και που και που για το κερασάκι καμμιά συζήτηση και καμμιά πολιτική εκδήλωση...
Οι δε σχέση, που οι "καβαλάρηδες" φοιτητές, επέτρεπαν στις άλλες συλλογικότητες της πόλης, να έχουν με το κτίριο, ήταν από "δυσκοίλια" (δεν ξέρουμε, δεν μπορουμε τώρα, δε δινουμε το χώρο, πρέπει πρωτα να συνεδριάσουμε για να αποφασίσουμε κλπ) , μέχρι εντελώς αρνητική !!! Έχω πολλά παραδείγματα για όποιον ενδιαφέρεται.
Έτσι λοιπόν σύλλογοι της πόλης, σωματεία, πολιτικές οργανώσεις, κόμματα, αντιρατσιστικές ομάδες, πολιτιστικές συλλογικότητες, ομάδες προστασίας δημόσιων χώρων κλπ. , ήταν σχεδόν αποκλεισμένες από το χώρο. Ποτέ , μα ποτέ , αυτό που στην αριστερά λέμε "ΚΟΙΝΩΝΙΑ" δεν αφέθηκε εκεί μέσα να δράσει και να δημιουργήσει, και ταυτόχρονα να νομιμοποιήσει κοινωνικά το χώρο και να τον αποδώσει ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΟ στα μέλη της...
Φωτεινή εξαίρεση η φιλοξενία το Νοέμβρη του 2008 των 15 απεργών πείνας, έπειτα από την ασφυκτική πίεση των χιλιάδων μεταναστών και χανιωτών που υποστήριζαν εξ αρχής την απεργία. Ακόμα και τότε όμως (και δε θα "παραλείψω" να το πω), οι φοιτητές αποτέλεσαν παράγοντα δυσκολίας στη λειτουργία του χώρου ως τόπου απεργίας πείνας, με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις που επιβάλλει ένας τέτοιος τρόπος πάλης και διεκδίκησης. Από την άγνοια και την ανευθυνότητά τους πάντα, χωρίς να θέλω βέβαια , σε καμμια πέρίπτωση να προσδώσω σκοπιμότητα.
Ας είναι...
Πρέπει όλοι όμως να ξέρουμε, ότι αυτές οι δουλειές δε γίνονται έτσι. Οι καταλήψεις πρέπει να "κοινωνικοποιούνται" και να υπερασπίζονται από αυτούς που παίρνουν την ευθύνη να τις κάνουν και να τις λειτουργούν. Στην περίπτωσή μας, η πρυτανεία και η αστυνομία, είχε ένα κτίριο "άδειο" , που άνοιγε κατα το δοκούν, που κανεναν στα Χανιά δεν ένοιαζε αν ήταν κατηλλειμένο ή όχι, αφού σε τίποτα αυτό δεν επηρρέαζε τη ζωή του, που τα χριστούγεννα, το πασχα και το καλοκαίρι έκλεινε, λες και είναι κανενα σχολείο... (έλεος).
Ε λοιπόν κι εγώ ναμουν Γρυσπολάκης, θα έβρισκα ένα πάσχα, ένα "χριστούγεννο" , και θα το ανακαταλάμβανα, χωρίς κιόλας να έχω καμμια αντίδραση από την τοπική κοινωνία. Έτσι είναι. Να το παραδεχτούμε και να τα λεμε ΟΛΑ.
Τώρα βέβαια, οι φοιτητές, στην προσπάθεια να χωνέψουν τη γαλοπούλα, εκεί στα μέρη από όπου κατάγονται, καλούν τους Χανιώτες να υπερασπίσουν την κατάληψη, μέχρι νάρθουν εκείνοι, να αναλάβουν... , έχοντας "φροντίσει" πιο πριν να τους κρατούν μακρυά από την κατάληψη, ακόμα κι ότα οι ίδιοι ...ήταν διακοπές.
ΕΤΣΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ , για μένα τουλάχιστον , που έζησα από κοντά όλη την ιστορία, από την αρχή, μέχρι και το προδιαγεγραμμένο τέλος της.
Εννοείται βέβαια, ότι όλα αυτά δεν δίνουν κανένα συγχωροχάρτι στον ανεκδιήγητο Γρυσπολάκη και τις Αρχές, αλλά ...ΣΕΛΑΒΙ που λένε και οι Γάλλοι.
Οπότε η προσωπική μου προτροπή είναι, μην τρώγεστε σφοι, για την ουσία του θέματος τουλάχιστον.
ΑΦΟΡΑ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΥΣ...
Χάθηκε εννοώ, άλλη μια καλή ευκαιρία, να αφορά περισσότερους... , ως θάπρεπε... , και ως θα ονειρευόταν κάθε αριστερός !!
MARKOS XATZHSABBAS
"Διαβάστε περισσότερα".
.

Οι επιδοτήσεις σε όσους δεν έχουν προλάβει ψηφιοποίηση αγροτεμαχίων_22-12

Παράταση για να δοθούν οι επιδοτήσεις όσων αγροτών δεν έχουν ακόμη ψηφιοποιήσει τα αγροτεμάχιά τους ζητά από την Κομισιόν ο Ν. Χουντής

Ερώτηση με τη διαδικασία του επείγοντος κατέθεσε την Τρίτη 22/12/2009 στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής, ζητώντας να μην χάσουν τις επιδοτήσεις όσοι παραγωγοίδεν έχουν προλάβει να ψηφιοποιήσουν τα αγροτεμάχιά τους μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2010.

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτησή του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητεί να επανεξεταστεί η απόφαση της Ευρ. Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία πρέπει μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2010 να ψηφιοποιηθούν και να ελεγχθούν τα αγροτεμάχια αλλιώς δεν θα λάβουν τις επιδοτήσεις που δικαιούνται για το 2009 όσο αγροτεμάχια δεν έχουν προλάβει να ψηφιοποιηθούν.

Στην ερώτησή του ο Ν. Χουντής αφού σημειώνει ότι η απόφαση της Επιτροπής εξαντλεί κάθε έννοια αυστηρότητας σε μια περίοδο που η διαδικασία της ψηφιοποίησης βρίσκεται σε εξέλιξη, αναγνωρίζει ότι για την καθυστέρηση υπάρχουν ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων και συμπληρώνει ότι «είναι άδικο να πληρώσουν οι Έλληνες παραγωγοί οι οποίοι δεν έχουν καμία ευθύνη και των οποίων των εισόδημα λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και της μείωσης των τιμών παραγωγού, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους καλλιέργειας έχει μειωθεί δραματικά.»

Καταλήγοντας, στην ερώτησή του, καλεί την Κομισιόν «να υπάρξει εύλογη επιπλέον χρονική παράταση ώστε να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων και οι έλεγχοι, αφού το έργο έχει ξεκινήσει και εκτελείται, προκειμένου να μη χάσουν οι Έλληνες παραγωγοί τις επιδοτήσεις του 2009».



Το γραφείο Τύπου

της Τοπικής Επιτροπής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ
"Διαβάστε περισσότερα".
.

Ανακοίνωση Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης

Τα γεγονότα που εκτυλίσσονται τα τελευταία 24ωρα στο κτήριο Παπαδοπέτρου – κτήμα του συλλόγου φοιτητών και κομμάτι του Πολυτεχνείου Κρήτης που προστατεύεται από άσυλο – με φόντο την γιορτινή πόλη των Χανίων, δίνουν σε όλους τους συμπολίτες μας την ευκαιρία να γίνουν μάρτυρες ενός στιγμιότυπου της “μάχης” για την Παιδεία που μαίνεται τα τελευταία χρόνια, το οποίο δεν απέχει πολύ από την γενική εικόνα. Συγκεκριμένα... Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ



Με εντολή και επίβλεψη των πρυτανικών αρχών, του νόθου πρύτανη Γρυσπολάκη, το κτήριο Παπαδοπέτρου, κερδισμένο με αγώνες από τον σύλλογο φοιτητών, διαρρηγνύεται εν απουσία των τελευταίων. Ο ελεύθερος χώρος των φοιτητών στην πόλη, η ελευθερία των φοιτητών για έκφραση και δημιουργικότητα ξηλώνεται με βία, και τα “μπάζα” απομακρύνονται με φορτηγά, με εξαιρετική βιασύνη, ώστε όταν οι φοιτητές γυρίσουν στην πόλη να θα βρεθούν προ τετελεσμένων, και τη θέση των ελεύθερων χώρων τους να έχουν πάρει γραφεία επιχειρήσεων!!! Για τη διασφάλιση των παραπάνω από τυχόν φοιτητές που παραμένουν στα Χανιά, η πολιτεία παραχωρεί στον “πρύτανη” 2 διμοιρίες των ΜΑΤ, μια κλούβα (στο κέντρο των Χανίων !?!) και μια ντουζίνα αξιωματικούς της ασφάλειας.



Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ



Με απόφαση και αγωνία των ελληνικών κυβερνήσεων να εναρμονιστούν με τις επιταγές της ΕΕ και της Μπολόνια, στο ελληνικό δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο, κερδισμένο με αγώνες από τον ελληνικό λαό, επισπεύδονται “αλλαγές” εν αγνοία του τελευταίου. Το ακαδημαϊκό άσυλο, η δωρεάν δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση και η έρευνα για τις ανάγκες της κοινωνίας εξωθούνται στο περιθώριο (με όσα πανεπιστήμια δεν έχουν κάτι πλέον αυτών να προσφέρουν να βάζουν λουκέτο), με εξαιρετική βιασύνη, ώστε πριν γίνει αντιληπτό από την κοινωνία, η τελευταία να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα Πανεπιστήμιο το οποίο λειτουργεί πλέον ως μια κερδοφόρα, ιδιωτική ή δημόσια επιχείρηση με κύρια δραστηριότητα τη στήριξη της οικονομίας και την παραγωγή εργαζομένων για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις της χώρας (η παραγωγή επιστημόνων είναι πλέον αχρείαστη). Για την διασφάλιση των παραπάνω από τυχόν αντιδράσεις πολιτών, εργαζομένων, φοιτητών, η πολιτεία ρίχνει στη “μάχη” δεκάδες χιλιάδες αστυνομικών να καταστείλουν τις πορείες, τις διαμαρτυρίες και τις καταλήψεις των τελευταίων.







Η επίθεση στο κτήριο Παπαδοπέτρου αντικατοπτρίζει όλη αυτήν την επίθεση απέναντι στα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας τα τελευταία χρόνια. Γιαυτό και δεν θα μείνει αναπάντητη, ως κομμάτι της συνολικής μας αντεπίθεσης σε αυτήν την πολιτική, αλλά και καθώς η σημασία ενός ανοιχτού και ελεύθερου χώρου στο κέντρο της πόλης πρεσβεύει πολλά περισσότερα.



ΤΙ ΠΡΕΣΒΕΥΕΙ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΕΤΡΟΥ

Η πόλη και οι φοιτητές έχουν ανάγκη από έναν ελεύθερο χώρο, στον οποίο οι φοιτητές, οι μαθητές, οι εργαζόμενοι του πολυτεχνείου, και όλοι οι πολίτες μπορούν να παρευρίσκονται, να συζητούν, να δημιουργούν, να συμμετέχουν και να παρακολουθούν εκδηλώσεις πολιτιστικού, επιστημονικού και πολιτικού περιεχομένου.



ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο κτήριο Παπαδοπέτρου στεγάζονται πολιτιστικές ομάδες του Πολυτεχνείου όπως η θεατρική και η κινηματογραφική ομάδα, με συχνές συναντήσεις σχεδόν όλες τις ημέρες της βδομάδας, προβολές ταινιών, πρόβες και θεατρικά δρώμενα. Αυτή τη στιγμή είναι άστεγες. Ο δε εξοπλισμός της θεατρικής ομάδας (σκηνικά, φωτισμός, ήχος, κλπ), αγορασμένος με χρήματα του Πολυτεχνείου - του ελληνικού λαού, ξηλώνεται με βία, πετιέται σαν μπάζα σε φορτηγό και αγνοείται.

Συναυλίες, γλέντια, εκθέσεις, και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις στεγάζονται συχνά στο κτήριο Παπαδοπέτρου τα τελευταία χρόνια. Η προσέλευση και η συμμετοχή του κόσμου της πόλης σε αυτές τις εκδηλώσεις αναδεικνύει την σημασία ύπαρξης ενός τέτοιου χώρου.



ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ

Οι τοίχοι που βάφτηκαν και ζωγραφίστηκαν από φοιτητές αρχιτέκτονες μηχανικούς σύντομα θα σοβατιστούν. Οι ηλεκτρολογικές επεκτάσεις του κτηρίου με φωτισμό και παροχή ρεύματος, καθώς και το δίκτυο υπολογιστών που φτιάχτηκαν από φοιτητές ηλεκτρονικούς μηχανικούς θα ξηλωθούν. Τα δέντρα που φυτεύτηκαν στον κήπο από φοιτητές μηχανικούς περιβάλλοντος θα καλυφθούν με τα μπάζα από τους γκρεμισμένους τοίχους. Η ελεύθερη έκφραση, η δημιουργική χρήση των γνώσεων που αποκτούμε, δεν αποτελούν κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας;

Η ύπαρξη ενός χώρου στην πόλη όπου ο καθένας μπορεί να εκφραστεί δημιουργικά είναι αμελητέα;



ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το εργαστήρι ελεύθερου λογισμικού, χώρος ελεύθερης έκφρασης, δημιουργικής και επιστημονικής αναζήτησης, πάνω μάλιστα στο αντικείμενο σπουδών των φοιτητών, με πάνω από 10 υπολογιστές, πολλές οθόνες, εκτυπωτές, γραφομηχανές, κάρτες υπολογιστών και πολύς ακόμα εξοπλισμός, δωρεά στο κτήριο από τον Χανιώτικο λαό, συλλόγους δασκάλων, φροντιστήρια, και μηχανήματα που οι ίδιοι οι φοιτητές παραχώρησαν στο κτήριο, ξηλώθηκαν με βία και πετάχτηκαν σαν μπάζα στην καρότσα ενός φορτηγού και αγνοούνται.

Η Βιβλιοθήκη του κτηρίου, με εγκυκλοπαίδειες, ΒΙΒΛΙΑ απόφοιτων που πλέον δεν μοιράζονται ελεύθερα και στην ώρα τους από το Πολυτεχνείο, αρχειακή ύλη περιοδικών και εφημερίδων έχει πλέον χαθεί.

Στο κτήριο Παπαδοπέτρου γίνονται ελεύθερα σεμινάρια και εκδηλώσεις πάνω σε εργαλεία λογισμικού, γλώσσες προγραμματισμού, προγράμματα και πολλές άλλες θεματικές, όπου γίνονται επιστημονικές συζητήσεις και υπάρχει μεγάλη συμμετοχή φοιτητών, άλλων μελών της πολυτεχνειακής κοινότητας, αλλά και Χανιωτών.



ΕΝΑ ΚΤΗΡΙΟ ΜΕ ΖΩΗ

Καρέκλες, τραπέζια, ντουλάπια, τζάμια, εξοπλισμός κουζίνας του καφενείου, σόμπες, πανώ και χρώματα του συλλόγου φοιτητών, αναλώσιμα, εργαλειοθήκες, χειροτεχνίες και κατασκευές, όλα έχουν φτιαχτεί με κόπο, όπως με κόπο συντηρείται το κτήριο τα τελευταία χρόνια, και έχουν αποκτηθεί με το υστέρημα των φοιτητών και τις δωρεές των Χανιωτών. Τώρα καταλήγουν στα σκουπίδια.

Ο καλικάντζαρος των χριστουγέννων Γρυσπολάκης ΕΚΛΕΨΕ από τους φοιτητές έναν δικό τους χώρο, αποκτημένο με αγώνες και συντηρούμενο με κόπο και αγάπη.

ΕΚΛΕΨΕ από την πόλη αυτό το στολίδι από το κέντρο της, αυτό το πολιτιστικό κέντρο στο οποίο συνευρισκόταν η νεολαία και όχι μόνο της πόλης, όπου γίνονταν συναυλίες, προβολές και θεατρικές παραστάσεις, όπου λειτουργούσε ανοιχτό καφενείο, βιβλιοθήκη, εργαστήρι υπολογιστών και χώρος συνελεύσεων φοιτητών, μαθητών και συλλόγων, για να βάψει τους πολύχρωμους τοίχους με τις ζωγραφιές λευκούς, και να το μετατρέψει σε μίζερα γραφεία.



ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ – ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ



Ο πρύτανης της βίας και της νοθείας Γρυσπολάκης δεν έχει καμία θέση στο άσυλο όπως και οι οπλισμένες με γκλοπ και δακρυγόνα διμοιριές των ΜΑΤ και οι κλούβες τους δεν έχουν καμία θέση στο κέντρο της πόλης μας.



Ο σύλλογος φοιτητών του Πολυτεχνείου θα επανέλθει με μαζικότατες συνελεύσεις, και θα ανακτήσει αυτό που του κλάπηκε, αυτό που κλάπηκε από την ίδια την πόλη.



Η κυβέρνηση και ο Γρυσπολάκης μας επιφύλαξαν φέτος μαύρες γιορτές (βλ. Προϋπολογισμό 2010). ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΘΑ ΤΟΥΣ ΜΑΥΡΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ.

"Διαβάστε περισσότερα".
.

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Κατάθεση ανησυχίας για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η νεολαία

Με ανησυχία παρακολουθούμε όχι μόνο την ανάπτυξη της δράσης φασιστικών ομάδων στα Χανιά (με δολοφονικές απόπειρες, εμπρησμούς κλπ), κουκουλοφόρων να κυκλοφορούν μαζί με την αστυνομία αλλά και την εξελισσόμενη αστυνομική επιχείρηση στοχοποίησης μορφών δράσης του φοιτητικού κινήματος και των στεκιών της νεολαίας. Η νεολαία χρειάζεται δημόσιους χώρους στους οποίους, μακριά από τη λογική του εμπορίου, θα μπορεί να οργανώνει τη δημιουργικότητά της και να εξερευνά τρόπους έκφρασης. Αντί λοιπόν να κλείνουν χώροι οι οποίοι λειτουργούν χωρίς εισιτήριο και είσοδο θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν, με ευθύνη όχι μόνο του δήμου αλλά και όλων των φορέων της πόλης συμπεριλαμβανομένου του Πολυτεχνείου και να είναι ανοιχτοί για πολιτιστική δημιουργία και δράσεις που αποφασίζει η νεολαία.

Δηλώνουμε την κατάπληξή μας από τις ενέργειες και τον τρόπο δράσης ενός θεσμού, όπως είναι η πρυτανεία του Πολυτεχνείου. Ενώ υποτίθεται ότι προάγει το πνεύμα της παιδείας και του διαφωτισμού, με ιδιαίτερα αυταρχικό τρόπο, επιλέγει τις μέρες που λείπουν οι φοιτητές για να προχωρήσει στην «κατάληψη» του κτιρίου Παπαδόπετρου με τη συνοδεία ΜΑΤ και ταυτόχρονα ο εκπρόσωπός της, κ. Γρυσπολάκης, προβαίνει δημόσια σε απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τα θεσμικά όργανα έκφρασης των φοιτητών. Αυτές οι πρακτικές δεν προάγουν τη δημοκρατία και θυμίζουν κακές εποχές.

Πιστεύουμε ότι θα πρέπει οι φορείς της πόλης, μαζί με τα όργανα διοίκησης της πανεπιστημιακής κοινότητας, να μεριμνήσουν ώστε η νεολαία να έχει χώρους έκφρασης και δημιουργίας με μορφές και τρόπους οργάνωσης που επιλέγει η ίδια. Στα Χανιά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δημόσιος χώρος τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει η νεολαία για να αναλάβει πρωτοβουλίες απεύθυνσης στην κοινωνία και αυτοί που υπάρχουν τις λίγες φορές που είναι διαθέσιμοι απαιτούν ένα απαγορευτικό τίμημα για να χρησιμοποιηθούν. Αυτή η συζήτηση θα πρέπει να οργανωθεί δημόσια άμεσα, χωρίς αυταρχισμό και με σεβασμό όχι μόνο του γράμματος του νόμου και της ταύτισης του νόμιμου με το ηθικό, αλλά με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι σε μία νεολαία που όχι μόνο της στερούν το μέλλον αλλά επιχειρείται να της στερήσουν και τους ελευθέρους χώρους, όπως το κτίριο Παπαδόπετρου, όπου μπορεί χωρίς να χρειάζεται να πληρώσει να συζητήσει τα προβλήματά της και να οργανώσει με δημοκρατικό τρόπο την έκφρασή της.

Η εκδίωξη των φοιτητών από του Παπαδόπετρου είναι μιας μορφής κατάργηση του ασύλου ελεύθερης διακίνησης ιδεών και αυτό δεν τιμά τη σοβαρότητα που πρέπει να επιδείξουμε απέναντι στα προβλήματα τα οποία βιώνει η νεολαία και μεγεθύνονται με την κρίση.





Το γραφείο Τύπου

της Τοπικής Επιτροπής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ
"Διαβάστε περισσότερα".
.

ΒΙΑ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΕΤΡΟΥ

Για μία ακόμα φορά γινόμαστε μάρτυρες αυθαιρεσιών και τραμπουκικής επιβολής της Πρυτανείας του Πολυτεχνείου Κρήτης σε βάρος της ελεύθερης έκφρασης των φοιτητών μέσω του κτηρίου Παπαδόπετρου ως χώρου ελεύθερης έκφρασης και δράσης. Τη Τρίτη 22 Δεκέμβρη, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, παραβιάστηκε η είσοδος του κτηρίου, με υποκινητή την Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ο Φοιτητικός χώρος αυτός είναι τόπος συνάντησης της νεολαίας, καθώς και χώρος πολιτιστικών δράσεων και κοινωνικών διεκδικήσεων.

Καταγγέλλουμε κάθε μορφή βίας της Πρυτανείας, η οποία όχι μόνο δεν επιδιώκει διάλογο με τους φοιτητές, αλλά σε περίοδο απουσίας τους, παραβίασε την κλειδαριά του κτιρίου Παπαδοπέτρου.

Τέλος θα πρέπει να θυμίσουμε στο κ. Γρυσπολάκη ότι ο ρόλος του ως πανεπιστημιακός δάσκαλος είναι να διαπαιδαγωγεί τους φοιτητές του κι όχι να αμφισβητεί το Πανεπιστημιακό άσυλο και τους αγώνες της νεολαίας.





Νεολαία Συνασπισμού Χανίων
"Διαβάστε περισσότερα".
.

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Black Rose Rose

~ U N T I L R A I N ~
~Real progressive metal Live ~
10-01-2010
Dustynation / Enstro / Until Rain / Mess-ages
@ Eightball Thessaloniki - 20:00 - 7 euro incl.beer


22-01-2010
Arkenstone/Agnosia/The Silent Rage/Until Rain/Soundgeist/ Fiat Lvx
@ Sin City Athens - 19:00 - 8 euro

23-01-2010
Until Rain/ Agnosia / Arkenstone / The Silent Rage / Soundgeist
@ Harley @ Club Thessaloniki - 20:00 - 10 euro incl. beer

24-01-2010
Agnosia / Arkenstone / The Silent Rage / Until Rain / Soundgeist @ Rock Sock Larisa - 20:00, 10 euro incl. beer

"Διαβάστε περισσότερα".
.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ Α.Τ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

ΕΠΕΙΔΗ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ, ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΔΗ ΕΤΣΙ ΤΟ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Αυτή τη στιγμή σας γράφουμε από τα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης όπου και κρατούμαστε προφυλακισμένοι για δέκατη συνεχή ημέρα, οι τρεις από τους συνολικά επτά προφυλακισθέντες (οι τρεις έχουν μεταφερθεί στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνας και ένας στις φυλακές Διαβατών). Μας συνέλαβαν κατά τη διάρκεια της θλιβερής επετείου ενός έτους από την δολοφονία του δεκαπεντάχρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου. Θα θέλαμε να σας παραθέσουμε ένα σύντομο χρονικό από τη σύλληψη και τη προφυλάκισή μας. Η Αστυνομία πραγματοποίησε “προληπτικές” συλλήψεις λόγω της παρουσίας μας σε θεωρητικά “επικίνδυνους” χώρους (π.χ. Πανεπιστήμια), εξαιτίας της συμμετοχής μας σε προγραμματισμένη διαδήλωση ή και λόγω της εξωτερικής μας εμφάνισης!

Κατά τη σύλληψή μας από τους αστυνομικούς δεχτήκαμε χυδαία εξύβριση και μάλιστα ορισμένοι από αυτούς χρησιμοποίησαν τις κάμερες των κινητών τους τηλεφώνων, ώστε να καταγράψουν και στη συνέχεια να δημοσιοποιήσουν το οπτικοακουστικό υλικό στο διαδίκτυο με σκοπό τον εξευτελισμό μας. Επίσης, μας ασκήθηκε ψυχολογική βία με απειλές για τη σωματική μας ακεραιότητα.

Κατά τη προσαγωγή μας στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, κατασκευάστηκαν τα κατηγορητήρια και μας ασκήθηκε ψυχολογική πίεση με σκοπό να τα υπογράψουμε. Μας αρνήθηκαν το δικαίωμα να επικοινωνήσουμε με τους δικηγόρους μας και δεν επέτρεψαν να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες σε έναν από τους συλληφθέντες που είχε υποστεί άγριο ξυλοδαρμό.

Στο σύνολο των περιπτώσεων κατασκευάστηκαν κατηγορητήρια με πρόσχημα “πειστήρια αγνώστου πατρός”, τα οποία βρέθηκαν εγκαταλελειμμένα, συνελέγησαν και μας φορτώθηκαν” από τους αστυνομικούς, με σκοπό να τιμωρηθούμε και να πειστεί η κοινή γνώμη ότι η Αστυνομία “παράγει έργο”. Η παραπάνω μέθοδος είναι συνηθισμένη τακτική με σκοπό τη κατασκευή κατηγορητηρίων, όπως και απέδειξε το δημοσιευμένο ερασιτεχνικό βίντεο στο οποίο φαίνεται ξεκάθαρα αστυνομικός να “φορτώνει” σακίδιο με μολότοφ σε πρώην συγκατηγορούμενο και συγκρατούμενό μας ο οποίος και αθωώθηκε με σύμφωνη γνώμη του Ανακριτή και του Εισαγγελέα χάρις στο συγκεκριμένο οπτικό υλικό. Απαιτήσαμε και απαιτούμε την άμεση ταυτοποίηση δακτυλικών αποτυπωμάτων ώστε να αποδειχθεί και να καταρρεύσει το στημένο κατηγορητήριο κατοχής μολότοφ και να αναδειχθεί για άλλη μια φορά η προσφιλής τακτική της Αστυνομίας.

Ένας από τους συλληφθέντες δέχτηκε επίθεση και άγριο ξυλοδαρμό από δύο διμοιρίες των ΜΑΤ (!) λόγω της παρουσίας του στο χώρο των Πανεπιστημίων και της εξωτερικής του εμφάνισης, με αποτέλεσμα να χρειάζεται άμεση ιατρική περίθαλψη η οποία δεν του δόθηκε. Όταν πραγματοποιήθηκε η ιατροδικαστική εξέταση και απεδείχθη ο ξυλοδαρμός του, προστέθηκαν με συμπληρωματική κατάθεση και νέες κατηγορίες εις βάρος του, ώστε να τιμωρηθεί και να επιβαρυνθεί περαιτέρω η θέση του.

Οι συνθήκες κράτησης στα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης παραβιάζουν κατάφωρα τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Κρατούμαστε από τις 6 Δεκεμβρίου μέχρι και σήμερα 19 Δεκέμβρη στα κρατητήρια παράνομα με δεδομένο ότι ο νόμος προβλέπει σαρανταοκτάωρη κράτηση το ανώτερο στα κρατητήρια.

Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν προφυλακισμένοι στα κρατητήρια που διανύουν αυτή τη στιγμή τον πέμπτο μήνα προφυλάκισής τους, σε συνθήκες απόλυτου εγκλεισμού δίχως να έχουμε δικαίωμα στα απολύτως στοιχειώδη (προαυλισμός, ενημέρωση από Μ.Μ.Ε., άμεση ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ατομικά είδη υγιεινής κ.λ.π.). Στα κελιά δεν υπάρχουν τουαλέτες με αποτέλεσμα η κάλυψη των φυσικών μας αναγκών στις κοινόχρηστες τουαλέτες να εξαρτάται από την καλή πρόθεση των αστυνομικών, όταν όμως αυτή δεν υπάρχει αναγκαζόμαστε να τις καλύψουμε χρησιμοποιώντας μπουκάλια και σακούλες.

Οι συνθήκες υγιεινής στις κοινόχρηστες τουαλέτες είναι άθλιες λόγω του μεγάλου αριθμού κρατουμένων, της πλημμελούς καθαριότητας και της έλλειψης υποδομών και συντήρησης (μία τουαλέτα αντιστοιχούσε για είκοσι άτομα, καζανάκια και βρύσες εκτός λειτουργίας κ.λ.π.). Ο εξαερισμός και η θέρμανση των χώρων είναι ανύπαρκτα, η υγρασία και η έλλειψη φωτός επιδεινώνουν εφιαλτικά όλα τα παραπάνω με αποτέλεσμα να κινδυνεύει καθημερινά η υγεία μας (μεταδοτικά νοσήματα, ηπατίτιδα, λοιμώξεις, κοινή γρίπη, ιογενείς παθήσεις, Η1Ν1). Δεν έχει προβλεφθεί κανένα προληπτικό μέτρο (π.χ. εμβολιασμός ή ιατρικός έλεγχος) για την αντιμετώπιση του ιού Η1Ν1 με δεδομένο τη συνύπαρξη μεγάλου αριθμού κρατουμένων σε περιορισμένο χώρο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κρατουμένων πραγματοποιήθηκε απεργία πείνας για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα κρατητήρια (προσθήκη φρούτου και σαλάτας στην ημερήσια διατροφή, δικαίωμα για βάδισμα διάρκειας 15 λεπτών στο διάδρομο, ατομική καθαριότητα κ.λ.π.).Οι παραπάνω τραγικές συνθήκες δεν απειλούν μόνο την υγεία μας αλλά και συμβάλλουν στην ανάπτυξη επιθετικής συμπεριφοράς και κατάθλιψης μεταξύ των κρατουμένων.

Υπάρχουν κρατούμενοι με μακροχρόνια προβλήματα υγείας, καθώς και τοξικομανείς στους οποίους δεν είναι δυνατόν με τις παρούσες συνθήκες που επικρατούν στα κρατητήρια να τους παρασχεθεί επαρκής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη. Ημασταν αυτόπτες μάρτυρες τοξικομανούς κρατουμένης η οποία μεταφέρθηκε επειγόντως σε εφημερεύον νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών, μόνον όταν η κατάσταση έφτασε να γίνει κρίσιμη για τη ζωή της. Επίσης μάρτυρες αναφέρουν για δυσανάλογα μεγάλο αριθμό σε απόπειρες αυτοκτονίας μεταξύ των κρατουμένων.

Τέλος, θέλουμε να θίξουμε ότι κατά την πρώτη κατάθεσή μας ενώπιον του Ανακριτή και του Εισαγγελέα δεν πραγματοποιήθηκε κατάθεση των μαρτύρων υπεράσπισής μας. Παρά τη δημοσιοποίηση του ερασιτεχνικού βίντεο από τα Μ.Μ.Ε. το οποίο αθώωσε έναν συγκρατούμενο και συγκατηγορούμενό μας, γεγονός που καταδεικνύει τη μεθόδευση της Αστυνομίας για κατασκευή ενόχων, εντούτοις δεν άλλαξε η αντιμετώπισή μας από τις Δικαστικές Αρχές.

Στα πλαίσια της σημερινής μας δημοκρατίας μήπως είναι απαραίτητο τελικά να βιντεοσκοπείται η κάθε μας κίνηση ώστε να αποδεικνύεται ότι δεν είμαστε ελέφαντες;

Στα πλαίσια της σημερινής μας δημοκρατίας ποιός επωφελείται και πού αποσκοπεί η προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκράτησης στην άσκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της συμμετοχής σε διαδήλωση;

Στα πλαίσια της σημερινής μας δημοκρατίας αποτελεί λύση η καταστολή και η δημιουργία “αποδιοπομπαίων τράγων” ως απάντηση στα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα;



ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΒΙΑΣ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΕΝΟΧΩΝ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΗΘΙΚΗΣ, ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΜΑΣ





ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΕΑΣ

ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΗΣ ΠΟΥΖΙΑΡΙΤΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΑΧΑΤΟΣ


"Διαβάστε περισσότερα".
.

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Επιθεση στην καταληψη παπαδοπετρου στα χανια απο τον πρυτανη

Σημερα το πρωί ο πρυτανης γρυσπολακης με συνοδια απο την ασφαλεια χανιων την επεσε στην καταληψη παπαδοπετρου, σπαζοντας την κλειδαρια και βαζονταςαλυσιδες και λουκετα. Πιο συγκεκριμενα τον ειδανε να μπαινει στο κτιριο μαζι με τους ασφαλιτες
και οταν συντροφοι το αντιληφθηκαν και πηγαν να τον πεταξουν εξω, τοτε οι λιτες επιασαν δουλεια και απωθησαν τους συντροφους.
οι παραπανω πραξεις του παρανομου πρυτανη, ερχονται σε συνεχεια των δηλωσεων του εναντια στις καταληψεις σε πανεπιστιμιακους χωρους που εκανε στα μμε ολον αυτο τον καιρο
"Διαβάστε περισσότερα".
.

Πρόκληση για τη δημοκρατία αποτελεί η κλιμακούμενη δολοφονική δράση ακροδεξιών στοιχείων στα Χανιά

Προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη
Το τελευταίο διάστημα η δράση ακροδεξιών στοιχείων εναντίον αλλοδαπών και ντόπιων πολιτών στα Χανιά έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις. Αναφέρουμε ενδεικτικά :

* Την εισβολή, το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου, σε σπίτι μεταναστών στην Αμπεριά.
* Τον άγριο ξυλοδαρμό, ξημερώματα της 21ης Νοεμβρίου, δύο Χανιωτών και την εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του ενός.
* Την αναγραφή φασιστικών και ρατσιστικών συνθημάτων σε σπίτια φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης καθώς και στο Κοινωνικό Στέκι Μεταναστών στην οδό Χατζημιχάλη Νταλιάνη.
* Τη δολοφονική επίθεση εναντίον δύο μεταναστών (ο ένας ήταν ένας από τους 15 μετανάστες απεργούς πείνας το Δεκέμβρη του 2008), το βράδυ της Τρίτης 8/12/2009, στην Πλατεία 1866. Τα θύματα της επίθεσης νοσηλεύονται βαριά τραυματισμένα στο νοσοκομείο Χανίων.
* Την εμπρηστική επίθεση στο Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών, μιας συλλογικότητας με διακεκριμένη και συνεχή κοινωνική δράση στα Χανιά, το πρωί της Τετάρτης 16/12/2009, μια μέρα πριν τη μεγάλη πορεία των φορέων των Χανίων ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό και την ξενοφοβία.
*

Τα γεγονότα αυτά καταδικάζουν με δεκάδες ψηφίσματα φορείς του νομού, όπως το Φόρουμ Μεταναστών, η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Χανίων, το Τ.Ε.Ε./Τμήμα Δυτικής Κρήτης, το Εργατικό Κέντρο και το τμήμα ΑΔΕΔΥ Χανίων, ο Σύλλογος Εργαζομένων της Νομαρχίας, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Χανίων, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Οικολόγοι Πράσινοι, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΠΑΜΕ κ.ά. οι οποίοι τα χαρακτηρίζουν ως πρωτόγνωρα για τα Χανιά, εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να μην επιτρέψουν τη παγίωση κλίματος νεοφασιστικής -ρατσιστικής βίας στο Νομό και να αντιμετωπίσουν με τρόπο μαζικό και αγωνιστικό ανάλογες μορφές επιθέσεων.

Τα φαινόμενα αυτά πύκνωσαν μετά την προκλητική εμφάνιση «κουκουλοφόρων» δίπλα σε αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ στην πορεία για το θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Χανιά στις 7/12/09. Σχετικό βίντεο έχει προβληθεί σε τοπικά και αθηναϊκά κανάλια και έχει διαταχθεί Ε.Δ.Ε.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Γιατί δεν έχει πάρει ως τώρα μέτρα προστασίας των πολιτών από την κλιμακούμενη δράση γνωστών ακροδεξιών στοιχείων των Χανίων;

2. Τι προτίθεται να κάνει για να αντιμετωπιστεί η παράνομη και άκρως επικίνδυνη δράση των φασιστικών ομάδων στο νομό Χανίων και πώς θα προστατέψει τους κατοίκους των Χανίων.

3. Πώς εξηγεί την εμφάνιση των κουκουλοφόρων δίπλα στις δυνάμεις των ΜΑΤ και τι προτίθεται να κάνει για τον εκδημοκρατισμό των σωμάτων Ασφαλείας και την πάταξη της δράσης φασιστικών στοιχείων μέσα στις ειδικές δυνάμεις, όπως ο ίδιος έχει παραδεχτεί.

21-12-09

Οι ερωτώντες βουλευτές

Τσίπρας Αλέξης

Κριτσωτάκης Μιχάλης

Κουράκης Τάσος
"Διαβάστε περισσότερα".
.

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Η κίνηση των επιτροπών Ακρίβεια-STOP

Δελτίο Τύπου
Έπειτα από την προγραμματισμένη ανοιχτή συνάντηση της προηγούμενης Παρασκευής, τα μέλη των επιτροπών Ακρίβεια-STOP στα Χανιά δηλώνουν ξανά την παρουσία τους στην προσπάθεια να στηθεί, από τους ίδιους τους ενεργούς πολίτες, ένα ανάχωμα στο “χέρι” που απλώνει συνεχώς κι αδειάζει τις τσέπες και τα πορτοφόλιατων ανθρώπων.

Άνθρωποι που χάνουν τις δουλειές τους, άνθρωποι που παίρνουν τα τελευταία τρία χρόνια τον ίδιο μισθό, άνθρωποι που πληρώνουν τα καπέλα στις τιμές (γιατί η πολιτεία κάνει τα στραβά μάτια στην κλοπή που επιβάλουν τα Καρτέλ), άνθρωποι που καλούνται να πληρώνουν περισσότερα σε Κράτος και Δήμους την ώρα που οι υπηρεσίες και η μέριμνα που αυτοί τους παρέχουν συνεχώς υποβαθμίζονται, άνθρωποι που αναγκάζονται να πληρώνουν για τα “δωρεάν” αγαθά όπως η παιδεία και η υγεία, άνθρωποι που αποξενώνονται απ' τον πολιτισμό γιατί είναι ακριβός για τις δικές τους δυνατότηες. Τέλος, άνθρωποι που δε φταίνε αυτοί για τα “χάλια” της χώρας και που γι' αυτό δε δέχονται να γίνουν, για μία ακόμα φορά, το θύμα που θα πληρώσει τα σπασμένα... των άλλων. Τέτοιοι πολίτες συμμετέχουν στις επιτροπές Ακρίβεια-STOP και σε τέτοιους ανθρώπους απευθυνόμαστε. Τους καλούμε να δράσουν με όποιο τρόπο μπορούν, όσο μπορεί ο καθένας, ατομικά και κυρίως συλλογικά, για να πούμε ένα δυνατό ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.

Υπάρχουν παραδείγματα ελπιδοφόρα: Η κινητοποίηση κι ο συντονισμός επιτροπών κατοίκων, ενεργών πολιτών και κινήσεων από όλη την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του “κύματος” διοδίων και την καταγγελία των σχετικών συμβάσεων που επιτρέπουν σε εταιρίες να βάζουν διόδια όπου θέλουν, σ' ένα κακοσυντηρημένο και επικίνδυνο οδικό δίκτυο.

Στα Χανιά, οι επιτροπές Ακρίβεια-STOP έχουν δραστηριοποιηθεί στο ζήτημα της καταγγελίας της ακρίβειας και των καρτέλ που την επιβάλουν, με διαμαρτυρίες και ακτιβισμούς έξω από τα Σουπερ Μάρκετ της πόλης. Σήμερα, πιο αποφασισμένοι, προχωράμε στην καταγγελία των εισπρακτικών μεθόδων του Δήμου Χανίων ο οποίος, προκειμένου να γεμίζει τα ταμεία του, θεωρεί ότι μπορεί να χαρατσώνει τους πολίτες των Χανίων με την “ελεγχόμενη στάθμευση” και τη βιομηχανία κλήσεων. Η νομιμότητα αυτής της λειτουργίας ελέγχεται, και δηλώνουμε ότι θα προβούμε σε τεκμηρίωση ενάντιά της. Αλήθεια, σε πια ουσιαστική αναβάθμιση των παρεχόμενων προς τους Χανιώτες υπηρεσιών έχει προβεί ο Δήμος, ώστε να επιβάλει με το “έτσι θέλω” περισσότερα οικονομικά βάρη μέσω της ελεγχόμενης στάθμευσης; Μήπως βελτίωσε τις αστικές συγκοινωνίες; Όχι! Αυτές είναι ιδιωτικές και ακριβές. Μήπως αναβαθμίζει τους παιδικούς σταθμούς; Όχι! Οι παιδικοί σταθμοί δε χωράνε τα παιδιά των Χανιωτών και οι γονείς αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ιδιωτικές και ακριβές λύσεις. Μήπως.φροντίζει τα πάρκα; Μήπως,....

Γι' αυτό, οι επιτροπές Ακρίβεια-STOP θα κινητοποιηθούν και θα καλέσουν τους χανιώτες σε δράσεις. Όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη να κερδίσουμε
"Διαβάστε περισσότερα".
.

Δελτίο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ για ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ 21-12-2009

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΑΝΙΩΝ

Προς τον κ. Υπουργό

Εθνικής Άμυνας


ΘΕΜΑ: «Οριστική παραχώρηση του στρατοπέδου "Μαρκοπούλου" στο δήμο Χανίων»

Το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, έκτασης 56 στρεμμάτων, βρίσκεται εντός του πολεοδομικού ιστού της πόλης των Χανίων και μάλιστα ε περιοχή ιδιαίτερα κεντρική και πυκνοδομημένη και δεν εξυπηρετεί τις επιχειρησιακές ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων. Για το λόγο αυτό και σύμφωνα με τους ν.2745/99 & 3433/06 έχει αποφασιστεί εδώ και αρκετά χρόνια η μετεγκατάστασή του σε χώρο εκτός της πόλης (στο στρατόπεδο της Αγυιάς), η οποία ουσιαστικά έχει υλοποιηθεί.

Η προοπτική αυτή θα δώσει την ευκαιρία στην πόλη των Χανίων να αναπνεύσει και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της.

Σύσσωμοι οι πολίτες και οι φορείς , μεταξύ των οποίων και το Νομαρχιακό Συμβούλιο, ζητούν να δοθεί ο χώρος των 56 στρεμμάτων στην τοπική κοινωνία για να διαμορφωθεί χώρος πρασίνου και να χτιστεί το πολύ ένα σχολείο. Μόνη αντίθετη φωνή εκείνη της Δημοτικής Αρχής, που προσπαθεί να περάσει πακέτο για "τσιμεντοποίηση" μεγάλου μέρους της έκτασης (ανέγερση πολυκατοικιών στο 20% της έκτασης από το ΥΕΘΑ).

Επειδή το θέμα του στρατοπέδου Μαρκοπούλου αποτελεί ένα ζήτημα πολύ μεγάλης σημασίας τόσο για την αναβάθμιση της πόλης των Χανίων όσο και για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των Χανιωτών,

Επειδή η δημιουργία νέων χώρων πρασίνου και αναψυχής για τους πολίτες είναι επιτακτική ανάγκη,

Επειδή, το αίτημα της κοινωνίας των Χανίων για συνολική παραχώρηση της έκτασης του στρατοπέδου είναι εφικτό, δεδομένου ότι αυτό έχει γίνει σε πολλές πόλεις της Ελλάδας όπου αποδόθηκαν στρατόπεδα για χώρους πρασίνου και κοινωφελείς εξυπηρετήσεις,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Είναι στις προθέσεις σας η επαναδιαπραγμάτευση της παραχώρησης της συνολικής έκτασης του στρατοπέδου "Μαρκοπούλου" προς το δήμο Χανίων, προκειμένου να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου και ελεύθεροι χώροι για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης;
2. Θα δεχτείτε το αίτημα της «Πρωτοβουλίας Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου» για συνάντησή σας με την επιτροπή Πρωτοβουλίας και τους φορεί της πόλης;



Ο ερωτών Βουλευτής



Μιχάλης Κριτσωτάκης
"Διαβάστε περισσότερα".
.

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Αντε ορε κοπελια Καλες γιορτες και αναντρανιστα

Καλα Χριστουγεννα,καλα γλεντια με ....δικαιολογια. .

Οι κατ' εξαίρεση αποζημιώσεις.

Δεν είναι λίγες οι φορές που το κόμμα μας έχει κατηγορηθεί από στελέχη παράγοντες και αρθρογράφους του ΠΑΣΟΚ ότι στα πλαίσια του ρητού ¨Τι Πλαστήρας τι Παπάγος ¨ προσπαθούμε άδικα να συνταυτίσουμε τις πολιτικές του κόμματος της Ν.Δ. με τους ίδιους βάζοντας τους στο ίδιο τσουβάλι ή ότι δήθεν αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιουνομίσματος .



Φαίνεται όμως ότι η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ κάνει ότι μπορεί για να αποδείξει ότι αυτό που δήθεν ισχυρίζεται η Αριστερά είναι πράγματι γεγονός.

Πώς αλλιώς άραγε μπορεί να ερμηνεύσει κάποιος το γεγονός όπου “με το καλημέρα” παρατηρούμε απόλυτη ταύτιση πολιτικών και πρακτικών σε μια σειρά ζητήματα;



Περίτρανο παράδειγμα η αγροτική πολιτική, για να μην θίξουμε όλες τις άλλες προεκλογικές υποσχέσεις που έδωσαν σαν αντιπολίτευση μόνο και μόνο για να κερδίσουν τις εκλογές και τις οποίες αθετούν σήμερα.



Πρόσφατο δείγμα της παραπάνω θλιβερής διαπίστωσης αφορά τις κατ΄εξαίρεση αποζημιώσεις ελαιοπαραγωγών βρώσιμης ελιάς για ζημιές από το έντομο «πυρηνοτρήτη», σε άλλους νομούς της χώρας που κατά σύμπτωση ανήκουν στην εκλογική περιφέρεια της νέας υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς επίσης και για τις ζημιές που υπέστησαν οι μηλιές στην δυτική Μακεδονία από το μύκητα «φουζικλάδιο».



Σε κάθε περίπτωση οι παρεμβάσεις αυτές δεν αφορούν τους ελαιοκαλλιεργητές που υπέστησαν ζημιές από δάκο όπως τυχαίνει να συμβαίνει εδώ στην Κρήτη και για τις οποίες υπάρχουν τα σχετικά αιτήματα από τους τοπικούς φορείς.

Πρέπει να μας πει η κυβέρνηση και οι τοπικοί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ σε τι διαφέρει η πολιτική τους από αυτή που ασκήθηκε πριν από μερικούς μήνες από την κυβέρνηση της Ν. Δ. δια του υπουργού της κ. Χατζηγάκη που και τότε είχε χωρίσει του αγρότες της Ελλάδας και της Κρήτης στα δύο. Που πάει το προεκλογικό σύνθημα τέρμα στις πελατειακές σχέσεις. Να μας πει η νέα υπουργός που στηρίζει δεοντολογικά την πολιτική της όταν εξαιρεί από τους κανονισμούς του ΕΛΓΑ περιπτώσεις που είναι σαφώς ξεκάθαρες και δεν εξαιρεί εκείνες για τις οποίες το ίδιο της το υπουργείο είναι υπόλογο.

Δηλαδή στο υπουργείο της δεν συγκαταλέγεται κανένα «Πυρηνοτρητο-ταμείο» ούτε «φουζαριο-ταμείο» όσο γνωρίζουμε . Υπάρχει όμως ελαιοταμείο για την αντιμετώπιση του δάκου την οποίαν έχει αναλάβει το υπουργείο της και μάλιστα προκαταβολικά από τους παραγωγούς οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο έχουν εργολαβικά αναθέσει στο κράτος την καταπολέμηση του εντόμου.

Είναι επομένως λογικό αν η δακοκτονία, για κάποιο λόγο , δεν πάει καλά όπως συνέβη εφέτος στον Νομό μας , η διαδικασία της κατ’ εξαίρεση αποζημίωσης να υφίσταται για αυτές τις περιπτώσεις και όχι για άλλες που η υποχρέωση αφορά αποκλειστικά τον κάθε παραγωγό που έγκειται στον ίδιο να προστατέψει την παραγωγή του. Εκτός και αν πρόκειται για καθαρά Πελατειακή πολιτική του Υπουργείου.



Σε κάθε περίπτωση οι αγρότες του Νομού με απογοήτευση νοιώθουν θεατές στην ίδια κωμωδία και αργά ή άμεσα θα αντιδράσουν όπως και στο παρελθόν έκαναν.



ΣΥΡΙΖΑ Ν.Ε. ΧΑΝΙΩΝ


"Διαβάστε περισσότερα".
.

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: Πρόκληση για τη δημοκρατία αποτελεί η κλιμακούμενη δολοφονική δράση ακροδεξιών στοιχείων στα Χανιά


Το τελευταίο διάστημα η δράση ακροδεξιών στοιχείων εναντίον αλλοδαπών και ντόπιων πολιτών στα Χανιά έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις. Αναφέρουμε ενδεικτικά : * Την εισβολή, το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου, σε σπίτι μεταναστών στην Αμπεριά.
* Τον άγριο ξυλοδαρμό, ξημερώματα της 21ης Νοεμβρίου, δύο Χανιωτών και την εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του ενός.
* Την αναγραφή φασιστικών και ρατσιστικών συνθημάτων σε σπίτια φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης καθώς και στο Κοινωνικό Στέκι Μεταναστών στην οδό Χατζημιχάλη Νταλιάνη.
* Τη δολοφονική επίθεση εναντίον δύο μεταναστών (ο ένας ήταν ένας από τους 15 μετανάστες απεργούς πείνας το Δεκέμβρη του 2008), το βράδυ της Τρίτης 8/12/2009, στην Πλατεία 1866. Τα θύματα της επίθεσης νοσηλεύονται βαριά τραυματισμένα στο νοσοκομείο Χανίων.
* Την εμπρηστική επίθεση στο Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών, μιας συλλογικότητας με διακεκριμένη και συνεχή κοινωνική δράση στα Χανιά, το πρωί της Τετάρτης 16/12/2009, μια μέρα πριν τη μεγάλη πορεία των φορέων των Χανίων ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό και την ξενοφοβία.



Τα γεγονότα αυτά καταδικάζουν με δεκάδες ψηφίσματα φορείς του νομού, όπως το Φόρουμ Μεταναστών, η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Χανίων, το Τ.Ε.Ε./Τμήμα Δυτικής Κρήτης, το Εργατικό Κέντρο και το τμήμα ΑΔΕΔΥ Χανίων, ο Σύλλογος Εργαζομένων της Νομαρχίας, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Χανίων, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Οικολόγοι Πράσινοι, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΠΑΜΕ κ.ά. οι οποίοι τα χαρακτηρίζουν ως πρωτόγνωρα για τα Χανιά, εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να μην επιτρέψουν τη παγίωση κλίματος νεοφασιστικής -ρατσιστικής βίας στο Νομό και να αντιμετωπίσουν με τρόπο μαζικό και αγωνιστικό ανάλογες μορφές επιθέσεων.

Τα φαινόμενα αυτά πύκνωσαν μετά την προκλητική εμφάνιση «κουκουλοφόρων» δίπλα σε αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ στην πορεία για το θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Χανιά στις 7/12/09. Σχετικό βίντεο έχει προβληθεί σε τοπικά και αθηναϊκά κανάλια και έχει διαταχθεί Ε.Δ.Ε.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Γιατί δεν έχει πάρει ως τώρα μέτρα προστασίας των πολιτών από την κλιμακούμενη δράση γνωστών ακροδεξιών στοιχείων των Χανίων;

2. Τι προτίθεται να κάνει για να αντιμετωπιστεί η παράνομη και άκρως επικίνδυνη δράση των φασιστικών ομάδων στο νομό Χανίων και πώς θα προστατέψει τους κατοίκους των Χανίων.

3. Πώς εξηγεί την εμφάνιση των κουκουλοφόρων δίπλα στις δυνάμεις των ΜΑΤ και τι προτίθεται να κάνει για τον εκδημοκρατισμό των σωμάτων Ασφαλείας και την πάταξη της δράσης φασιστικών στοιχείων μέσα στις ειδικές δυνάμεις, όπως ο ίδιος έχει παραδεχτεί.

Οι ερωτώντες βουλευτές

21-12-09

Τσίπρας Αλέξης


Κριτσωτάκης Μιχάλης



Κουράκης Τάσος
"Διαβάστε περισσότερα".
.

Μια παγίδα για τον Αλέξη

Πέρσι τον Δεκέμβρη, κανάλια και Τύπος ρίχτηκαν πάνω στον ΣΥΡΙ-ΖΑ, τη μοναδική πολιτική δύναμη του Κοινοβουλίου που αρνήθηκε να συνδράμει στην απομόνωση και καταστολή της νεανικής εξέγερσης.

Ενα χρόνο μετά, το ίδιο σενάριο ξαναπαίχτηκε, με επίδικο αντικείμενο την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Οι παρουσιαστές των τηλεοπτικών δελτίων έφτασαν μέχρι του σημείου ν' αμφισβητήσουν το δικαίωμα των βουλευτών να προστατεύσουν τους διαδηλωτές από την αστυνομική βία ή να ζητούν την απελευθέρωση των αδίκως «προσαχθέντων». Το αναποδογύρισμα των αξιών της Μεταπολίτευσης ολοκληρώνεται έτσι πανηγυρικά, με πρωταγωνιστές πολιτικούς και δημοσιογράφους που, κατά τα άλλα, διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για τον «αντικοινοβουλευτισμό» της νέας γενιάς.

Φέτος, όμως, οι ριπές εναντίον όσων «χαϊδεύουν τα αυτιά των κουκουλοφόρων» προήλθαν όχι μόνο από τους συνήθεις τηλε-εισαγγελείς, αλλά και από αλλού.

Με αποκορύφωμα τον ίδιο τον δημοσιογραφικό δικτυακό τόπο, απ' όπου ο πρόεδρος του ΣΥΝ διακήρυξε τη «μη μετάνοια» του κόμματός του για τις επιλογές του τον περασμένο Δεκέμβρη: το protagon.gr του Σταύρου Θεοδωράκη.

Ως γνωστόν, στις 3 Δεκεμβρίου ο Αλέξης Τσίπρας δημοσίευσε στο prota-gon.gr άρθρο με τίτλο «Ποιος φοβάται τους Δεκέμβρηδες;» και κεντρική ιδέα:

(α) Το κοινωνικό υπόβαθρο της εξέγερσης: «Η παράλογη και ωμή δολοφονία, ήταν η σπίθα. Το εύφλεκτο υλικό ήταν τα συσσωρευμένα αδιέξοδα της νέας γενιάς. Η τεράστια κρίση του εκπαιδευτικού συστήματος, το αβέβαιο εργασιακό μέλλον, που στερεί από τους νέους ανθρώπους την προοπτική της ανεξαρτησίας και της ατομικής ελευθερίας, η σοβαρή οικονομική κρίση και η εργασιακή και οικονομική επισφάλεια».

(β) Την υπεράσπιση της τότε στάσης του κόμματος και τη σύνδεσή της με τις επερχόμενες κοινωνικές συγκρούσεις: «Υπερασπιστήκαμε από θέση αρχής την εξεγερμένη νέα γενιά από την οργανωμένη συκοφαντία και παραπληροφόρηση. Εξακολουθούμε να μη μετανιώνουμε για τον Δεκέμβρη.

Για τη σκληρή μάχη αρχών που δώσαμε απέναντι σε ολόκληρο το πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο. Δεν μετανιώνουμε, κυρίως γιατί πιστεύουμε ότι τα αιτήματα αυτά παραμένουν ενεργά στη συνείδηση της κοινωνίας και αναδεικνύονται πιο ζωντανά, πιο ξεκάθαρα και πιο ώριμα στους επόμενους κοινωνικούς αγώνες».

Η επιλογή του συγκεκριμένου πόρταλ για τη διακήρυξη αυτής της «μη συμμόρφωσης» θα μπορούσε να θεωρηθεί εκ πρώτης όψεως φυσιολογική. Λίγο νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε άλλωστε εμφανιστεί στην ομώνυμη εκπομπή του MEGA, σε παράλληλη συνέντευξη με την αστυνομικίνα που τραυματίστηκε κατά την τρομοκρατική επιδρομή στο Α.Τ. Αγίας Παρασκευής, για να υπογραμμίσει τις αποστάσεις του από την τυφλή βία.

Οπως όμως επισημάναμε τότε, στην ίδια εκπομπή ο κ. Θεοδωράκης ξέπλυνε μέχρι και τη χουντική Ασφάλεια, υποστηρίζοντας πως ο Ευάγγελος Μάλλιος απλώς «είχε κατηγορηθεί για βασανιστήρια».

Ακόμη προβληματικότερη ήταν η ένταξη του όλου ρεπορτάζ σε μια «τριλογία περί βίας» που περιλάμβανε, δίπλα στα αγνώστου ταυτότητος καλάσνικοφ, τη μαφιόζικη επίθεση κατά της Κωνσταντίνας Κούνεβα και την ...εξέγερση του Δεκέμβρη. Η τελευταία ταξινομούνταν, δηλαδή, ως ομοειδές «πρόβλημα» με την πιο ακραία εκδοχή εργοδοτικής τρομοκρατίας και την πιο σκοτεινή εκδοχή ένοπλης δράσης!

Η υποδοχή του άρθρου του κ. Τσίπρα από το Μέσο που το φιλοξένησε, απέδειξε πως το πεδίο ήταν εξαρχής παγιδευμένο.

Δημοσιογράφος π.χ. που στα νιάτα του καλούσε τους θαμώνες των Εξαρχείων να σπάσουν τις πρώτες κάμερες της ΕΛ.ΑΣ., όταν αυτές τοποθετήθηκαν στην πλατεία, διέγνωσε ευθύς εξαρχής την αιτιώδη σχέση του κειμένου με όσα φοβερά «προβλέπονταν» για την επέτειο: «Τα τακτοποιημένα τσιτάτα του μπορούν να δώσουν πολιτική κάλυψη στη θρυαλλίδα του μίσους και της καταστροφής, που πολλοί καθυστερημένοι, πολλοί ουγκ (ο όρος είναι πολιτικός και να μη διστάζουμε να τον χρησιμοποιούμε) ετοιμάζονται να ανάψουν, με δικαιολογία τον φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου και την, δήθεν, εξέγερση των απελπισμένων» (Ηλίας Κανέλλης, «Ο Τσίπρας στην παιδική χαρά της βίας», 4/12/09).

Ως αυθεντία, ο αρθρογράφος επικαλούνταν τα κείμενα του καθηγητή Στάθη Καλύβα, στελέχους του κομματικού «Ινστιτούτου Κ. Καραμανλής» της Ν.Δ., που από το υπερατλαντικό Γέιλ διαπίστωνε -κι αυτός- την απουσία κοινωνικού υποστρώματος και νομιμοποίησης της εξέγερσης.

Από τις ΗΠΑ ήρθε και το απαύγασμα της επίθεσης, διά χειρός της Νίνας-Μαρίας Πασχαλίδου, μόνιμης συνεργάτιδος του protagon.gr και, σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό της, «Fellow στο School of Foreign Service του Πανεπιστημίου του Geor-getown». Με τίτλο «Lotta Continua...» (5/12/09), συγκρίνει το άρθρο Τσίπρα με το ιδρυτικό ντοκουμέντο (εν έτει 1968) του ...αντιδικτατορικού «Κινήματος της 29ης Μάη». Και, φυσικά, καταλήγει στην παρουσίαση του ΣΥΡΙΖΑ και της νεανικής εξέγερσης σαν φυτωρίων μελλοντικής τρομοκρατίας: «Τι ακολουθεί τον "λαϊκό" αγώνα ενός απελπισμένου και οργισμένου 20χρονου; Ο οποίος ίσως και να κρέμεται από τα χείλη σας κύριε Τσίπρα; Που διαβάζει τα άρθρα σας για να εμπνευσθεί. Πώς ερμηνεύει αυτά που εκφράζετε; [...] Θέλουμε μια νεοσύστατη "6 Δεκέμβρη" που θα προχωρήσει στη βία, στον "ένοπλο αγώνα"; Δεν θα ήθελα να δω το παιδί μου να διαδηλώνει δίπλα στον κουκουλοφόρο και σιωπηλά και μόνο με αυτή του την πράξη να συναινεί. [...] Lotta Continua ...κύριε Τσίπρα;».

Θα 'πρεπε, ίσως, να βάλει κανείς τα γέλια. Αν μη τι άλλο, οι «προβληματικές» διατυπώσεις που η κ. Πασχαλίδου «εντοπίζει» στο άρθρο του προέδρου του ΣΥΝ δεν είναι παρά οι πάγιες διαπιστώσεις κάθε Αριστεράς: η ταξική φύση της ελληνικής κοινωνίας, η σημασία των κοινωνικών κινημάτων, η ανάγκη συμπαράταξης των διανοουμένων με την αγωνιζόμενη εργατική τάξη και τη νεολαία.

Επεξηγώντας τον τίτλο της, η επιστήμων συντάκτρια μας πληροφορεί άλλωστε πως η Lotta Continua (Ο αγώνας συνεχίζεται) ήταν «αριστερή τρομοκρατική οργάνωση που έδρασε στην Ιταλία από 1969 έως το 1976». Αρκεί ωστόσο μια απλή περιήγηση στο Ιντερνετ, για να πληροφορηθεί ακόμη και ο πιο αδαής πως η Lotta Continua, γέννημα της απεργιακής έκρηξης του «θερμού φθινοπώρου» του 1969, δεν ήταν «τρομοκρατική» (δηλαδή ένοπλη και παράνομη) αλλά μαζική οργάνωση της ιταλικής ριζοσπαστικής Αριστεράς με χιλιάδες μέλη, εφημερίδα που κυκλοφορούσε ώς το 1982, με ενεργό παρουσία στα συνδικάτα, ακόμη και κοινοβουλευτική εκπροσώπηση (ως συνιστώσα του μετωπικού σχήματος «Προλεταριακή Δημοκρατία»).

Περιδιαβάζοντας το protagon.gr, διαπιστώνουμε όμως πως αυτή η συκοφαντική επίθεση εναρμονίζεται πλήρως με το σύνολο των δημοσιευμάτων του μόνιμου πληρώματος για την επέτειο του Δεκέμβρη. Τον τόνο τον δίνει δε ο ίδιος ο επικεφαλής δημοσιογράφος:

**Με τίτλο «Τα νούμερα του Δεκέμβρη», την παραμονή των διαδηλώσεων (5/12) ο κ. Θεοδωράκης επιτίθεται σε όσους υπερασπίζονται την εξεγερμένη νεολαία: «Το πρόβλημα είναι οι μεσολαβητές. Οι νέοι και εξυπνάδες θα πουν και πέτρες θα πετάξουν και με τους "μπάτσους" θα τσακωθούν και ζημιές θα προκαλέσουν και σφαλιάρες θα φάνε! Ετσι γινόταν πάντα, έτσι θα γίνει και με αυτή τη γενιά. Ακόμη και οι μολότοφ και οι κουκούλες δεν θα τρομοκρατούσαν τόσο την κοινωνία αν δεν ήταν στην μέση οι ...πάτρωνες. Οι επαγγελματίες της επανάστασης που πορεύθηκαν συμβιβασμένοι και τώρα σπρώχνουν τους πιτσιρικάδες στα άκρα, μήπως και καλύψουν απωθημένα και ενοχές. Αν αποσυρθούν όλοι αυτοί (40άρηδες και 50άρηδες πια) τότε όλα -ακόμη και τα "κινήματα"- θα αποκτήσουν ξανά τις πραγματικές τους διαστάσεις».

**Δυο μέρες μετά, επανέρχεται ζητώντας ν' αφήσουν ήσυχα την ...ΕΛ.ΑΣ., να κάνει τη δουλειά της χωρίς εξωτερικές ενοχλήσεις: «Το τελευταίο διάστημα οι υποδείξεις και η κριτική στην Αστυνομία είναι το νέο εθνικό μας σπορ. Κάποτε όλοι είχαμε λύσεις για την πολιτική. Τώρα όλοι είναι ειδικοί σε θέματα ασφαλείας και αστυνόμευσης. Ο Συνασπισμός, ο Καρατζαφέρης, οι καθηγητές, οι πρυτάνεις, οι φοιτητές, οι γονείς και κηδεμόνες. Ολοι λένε στην Αστυνομία τι να κάνει αλλά κανείς δεν κάνει αυτό που πρέπει να κάνει (ώστε να μην έχουμε ανάγκη την Αστυνομία που θα κάνει αυτό που δεν θέλουμε να κάνει)».

Παρά το «φιλονεανικό» λεξιλόγιο, το μήνυμα είναι σαφές. Και, με κάποιες μικροδιαφορές στις διατυπώσεις, θα μπορούσε να περιλαμβάνεται αυτούσιο στα δελτία Τύπου του κ. Χρυσοχοΐδη... *
Ιός Σαββάτου
ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ: ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ, ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΡΡΑΣ
"Διαβάστε περισσότερα".
.

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Διόδια STOP! Δεν πληρώνουμε σε όλη την Ελλάδα! ΔΕΙΤΕ VIDEO ΠΩΣ ΠΕΡΝΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ]


Δείτε ένα διαφωτιστικό βίντεο για την μη νομιμότητα ύπαρξης διοδίων στην υπάρχουσα Εθνική Οδό αλλά και χρήσιμο για το να περνάμε και να μην πληρώνουμε συμμετέχοντας και εμείς στο πανελλαδικό κίνημα που αναπτύσσεται
Δεν πληρώνουμε διόδια, μην πληρώνεις και εσύ!

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ! .

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

Το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, σχετικά με την πορεία της Πέμπτης, 17/12/09 , εκτιμά ότι αυτή η αντιφασιστική-αντιρατσιστική εκδήλωση ελλήνων και μεταναστών των Χανίων ήταν αρκετά ικανοποιητική -δεδομένων των συνθηκών- και προσβλέπει στη συνέχιση των αγώνων ενάντια στην τρομοκράτηση και τον επιχειρούμενο εκφασισμό της κοινωνίας.

Είναι φανερό πια ότι και στην πόλη μας, διεστραμμένοι φασίστες και νεοναζί δολοφόνοι, επιχειρούν να πλασάρουν ως φυσιολογική εξέλιξη ένα "λάθος της ιστορίας" , καταδικασμένο βαθειά στη συνείδηση της ανθρωπότητας. Ένα "λάθος" που αξιώνουν να το ξαναζήσουμε, κι αυτή τη φορά μάλιστα, με πρόσχημα τη "μόλυνση" από ανθρώπους που μετανάστευσαν διωγμένοι από φτώχεια και πολέμους στις χώρες τους... Εξυπηρετώντας δηλαδή, για μια ακόμα φορά, τα ίδια ταξικά συμφέροντα, εκείνα του κεφαλαίου, όπως και τότε που πρωτοεμφανίστηκαν ως "αρρώστια" ανάμεσα στους ανθρώπους. Ταυτόχρονα σήμερα, για να πετύχουν τους σκοπούς που είναι ταγμένοι να υπηρετούν, δεν διστάζουν να στοχοποιούν, όχι μόνο τους ξένους εργάτες μετανάστες, αλλά και οποιονδήποτε διαφεύγει των αυστηρών προδιαγραφών τους, οποιονδήποτε είναι διαφορετικός, κατά οποιονδήποτε τρόπο.
Είναι το ίδιο φανερό όμως, πως η μόνη αποστομωτική απάντηση, και υποχρέωση ταυτόχρονα, είναι η συσπείρωση και η σθεναρή αντίσταση όλων μας. Έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε αγωνιστικά, το δικαίωμα στη διαφορετικότητα και κυρίως το δικαίωμα στη ζωή και την αξιοπρεπή διαβίωση όλων, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, καταγωγής, πολιτικών πεποιθήσεων και προσωπικών επιλογών. Έχουμε χρέος να απαιτήσουμε να μην τους βλέπουμε στα ΜΜΕ, να μην νομιμοποιεί το κράτος τις οργανώσεις τους, να μην τους συναντάμε στη ζωή μας ...ούτε καν τυχαία.
Θυμίζουμε ότι ο ένας εκ των δύο μεταναστών που χτυπήθηκαν βάναυσα στην πλατεία 1866, χρήζει εγχείρησης, αφού σε κίνδυνο εξακολουθεί να βρίσκεται το ένα του μάτι.
Το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, εντείνοντας τον αγώνα, στο μερίδιο που του αναλογεί, στη μάχη όλων μας ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό, βρίσκει τη χαρά μέσα σ' αυτές τις "μαύρες" μέρες για την περιοχή μας, να ανακοινώσει, μετά τις θετικές εξελίξεις στην Παλιόχωρα και την δημιουργία δομών αυτοοργάνωσης των εκεί μεταναστών, και την σύσταση νέας μεταναστευτικής και αντιρατσιστικής συλλογικότητας στον Άγ.Νικόλαο Λασιθίου, από μετανάστες Αλβανούς και Πακιστανούς της περιοχής και Έλληνες αλληλέγγυους, επισυνάπτοντας παρακάτω και την πρώτη τους ανακοίνωση.

Ο αγώνας συνεχίζεται... , και θα συνεχίζεται μέχρι τέλους.

Χανιά 20-12-2009

Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης
"Διαβάστε περισσότερα".
.

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Πορεια στα Χανια για τους μεταναστες






.



Λίγες μέρες πριν αρχίσει η σύνοδος της Κοπεγχάγης, ο κορυφαίος Αμερικανός περιβαλλοντολόγος Τζαίημς Χάνσεν (διευθυντής ερευνών ινστιτούτου NASA, περιβαλλοντικός γκουρού του Αμερικάνικου Κογκρέσου) δήλωσε αφοπλιστικά πως θα ήταν προτιμότερο η σύνοδος να μην γίνει, αν ήταν αυτό να κάνει τον κόσμο να πιστέψει ότι κινούμαστε προς μια θετική κατεύθυνση, ενώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Και αυτό είναι η πικρή αλήθεια. Γιατί αυτή τη στιγμή στη Δανία κάποιοι δεν πήγαν για τη σωτηρία της ζωής στον πλανήτη, αλλά για να κάνουν δουλειές δισεκατομμυρίων!

Για να καταλάβουμε το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Κοπεγχάγη πρέπει να πάμε λίγο πίσω.
Από το 2005 είναι γνωστό πως... τέθηκε σε εφαρμογή το πρωτόκολλο του Κυότο. Η συμφωνία δηλ. για μείωση των εκπομπών ρύπων κατά ............5%. Είναι επίσης γνωστό ότι οι 2 κύριοι ρυπαντές ΗΠΑ (4% του παγκόσμιου πληθυσμού, 25% της ρύπανσης!!) και Κίνα δεν το υπέγραψαν καν. Αυτό όμως που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι ο τρόπος που αποφασίστηκε τότε για να προχωρήσει πρακτικά και να λειτουργήσει η συμφωνία δίνοντας αποτελέσματα. Και ο τρόπος αυτός ήταν η δημιουργία αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων. Η "Αγορά των τρελών" κατα την Le monde. Μην τα παρατάτε επειδή ακούγεται πολύπλοκο, γιατί έχει τρομερό ενδιαφέρον. Γιατί στόχος της "ρύθμισης" αυτής δεν ήταν η μείωση των ρύπων, αλλά αντίθετα η διατήρησή τους τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα!!!

Η αγορά αυτή λειτουργεί κάπως έτσι με απλά λόγια.
1. Αποφασίζονται ανώτατα όρια εκπομπών ρύπων για επιχειρήσεις και κράτη.
2. Εκδίδονται δικαιώματα εκπομπών ρύπων που αγοράζονται και πουλιούνται μεταξύ των εμπλεκομένων (και όχι μόνο). Όποιοι βρίσκονται κάτω από το όριο πουλάνε τα περισσευούμενα δικαιώματα, ενώ όσοι ξεπερνούν το όριο, αγοράζουν δικαιώματα και έτσι αποφεύγουν το πρόστιμο το οποίο είναι περίπου 3-4 φορές μεγαλύτερο.
3. Τα κέρδη της αγοράς αυτής τροφοδοτούν την πράσινη ανάπτυξη.
Είναι ένας τρόπος που μοιάζει με την δική μας μεταφορά συντελεστή.
Από την πρώτη στιγμή έγινε φανερό πως υπήρχαν μεγάλα προβλήματα. Π.χ. Επιχειρήσεις μείωσαν τη δραστηριότητά τους και στήριξαν την ύπαρξή τους στην πώληση δικαιωμάτων (τίποτα το πράσινο δηλαδή). Η ο τρόπος που δόθηκαν τα δικαιώματα σε επιχειρήσεις και κράτη και η ρύθμιση των ορίων για τον καθένα ήταν ένα τοπίο πολύ θολό. Η τι νόημα έχει στην τελική, να μειώνει κάποιος τους ρύπους του, για να δίνει το δικαίωμα σε κάποιον άλλο να ρυπαίνει και να κερδίζει κιόλας;

Έχει και παραέχει όμως και θα δούμε γιατί. Είναι φανερό οτι σε ένα σύστημα σαν αυτό που βιώνουμε όπου η διαφθορά δίνει και παίρνει, ο έλεγχος των ρύπων μόνο ειλικρινής δεν μπορεί να είναι, ιδιαίτερα όταν το κίνητρο όλων, πράσινων η μη είναι το χρήμα από την αγοραπωλησία δικαιωμάτων. Πέρα από αυτό όμως οι ίδιοι οι νόμοι της αγοράς, το μόνο που καταφέρνουν, είναι να επαναφέρουν το όριο των ρύπων διαρκώς στα ψηλά του, αντί να το μειώνουν (αυτός άλλωστε είναι ο πραγματικός στόχος!). Κι αυτό γιατί αν υποθέσουμε πως το σύστημα λειτουργεί και οι ρύποι μειώνονται, μπαίνουν προς πώληση στο σύστημα περισσότερα δικαιώματα και άρα η τιμή τους πέφτει (ακολουθούν την πτώση της τιμής των προϊόντων άνθρακα σύμφωνα με το νόμο της προσφοράς και ζήτησης). Όποιος λοιπόν είναι πωλητής κερδίζει λιγότερα χρήματα για πράσινες επενδύσεις, και όποιος αγοράζει ξοδεύει λιγότερα και άρα μπορεί να ρυπαίνει περισσότερο με τα ίδια λεφτά. Άρα άνθρακες ο θησαυρός κυριολεκτικά.

Πάμε τώρα στο σπουδαιότερο. Η εμπλοκή των μεγάλων χρηματιστηριακών οίκων στην αγορά αυτή μέσω έκδοσης συμβολαίων παραγώγων σχετικών με τους ρύπους είναι η ταφόπλακα του εγχειρήματος και να γιατί. Οι χρηματιστηριακές αγορές παραγώγων έχουν δικούς τους νόμους, και οι τιμές διαμορφώνονται πέρα κι έξω από λογικές πραγματικής οικονομίας, με πρώτο και βασικό μπούσουλα την κερδοσκοπία. Επίσης η αγορά αυτή ως περιορισμένη σε όγκο, είναι πανεύκολα καθοδηγούμενη. Και αν οι J.P.Morgan, S&P, BoA, Citygroup και τα λοιπά τίμια αποβράσματα είχαν σαν σκοπό τους το καλό της ανθρωπότητας δεν θα ανησυχούσαμε. Όταν όμως είναι κερδοσκόποι που έχουν χαρτοφυλάκια γεμάτα πετρελαϊκές εταιρίες (που κάποτε είναι και κύριοι μέτοχοί τους ), τότε ποιος πιστεύει πως θα αφήσουν να πέσουν τα όρια ρύπων; Πράγμα που θα σήμαινε και δραματική πτώση των τιμών του πετρελαίου, και από εκεί τεράστια πιθανότητα αποπληθωρισμού (σε μια οικονομία που βασίζεται στο πετρέλαιο) που σημαίνει και βαθιά ύφεση; Το λέει ο ίδιος ο έγκυρος Αμερικανός περιβαλλοντολόγος Χάνσεν. Πως το σύστημα της αγοράς ρύπων "απλά επιτρέπει στους υπεύθυνους της ρύπανσης και στους χρηματιστές της Wall Street να γδάρουν τον κόσμο κερδίζοντας δισεκατομμύρια"!

Με όλα αυτά το τελικό ερώτημα είναι ένα. Υπάρχει κάποιος εκ των μεγάλων που να θέλει πραγματικά την μείωση των ρύπων; Θέλουν οι οικονομίες να σταματήσουν την κλιματική αλλαγή, η είναι απλά κόντρα στα συμφέροντά τους και θα κάνουν τα πάντα για να μείνουν τα πράγματα ως έχουν με κόστος την ίδια τη ζωή στον πλανήτη; Το γεγονός ότι στην πράξη κανένα αποτέλεσμα δεν είχαμε μέχρι σήμερα στο θέμα της μείωσης των ρύπων κι έτσι Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ δίνει την απάντηση. Και δυστυχώς είτε μας αρέσει είτε όχι το δίλημμα μετά το "Σοσιαλισμός η βαρβαρότητα" γίνεται ολοφάνερα και δραματικά απλούστερο. Καπιταλισμός η Ζωή;

Υ.Γ. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο τα άρθρα που αναφέρονται στην Κοπεγχάγη, είδα ότι σχεδόν όλοι δίνουν το βάρος στο όριο της μείωσης των ρύπων και στο να είναι η οποιαδήποτε συμφωνία νομικά δεσμευτική και όχι μια απλή πολιτική δέσμευση. Αυτό είναι σωστό, αλλά αν ο εγγυητής της εφαρμογής είναι η αγορά και οι οίκοι, τότε ότι και να αποφασιστεί θα είναι εντελώς μάταιο.
από Γιώργος Σαρρής

.apneagr.

.

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Για να πηδαμε τις γυναικες των Ναζι.









Εδω Καπονιτσι.
Με τετοιες αναρτησεις δεν κανουμε τιποτα,θα μεινεις στους εφτα.
Βαλε καμμια καριολα να τη βαρανε οι Ναζι για να εχει νοημα το σαιτ,να τη βαρανε 13τρεις.

.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...