Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2009

Κατάθεση ανησυχίας για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η νεολαία

Με ανησυχία παρακολουθούμε όχι μόνο την ανάπτυξη της δράσης φασιστικών ομάδων στα Χανιά (με δολοφονικές απόπειρες, εμπρησμούς κλπ), κουκουλοφόρων να κυκλοφορούν μαζί με την αστυνομία αλλά και την εξελισσόμενη αστυνομική επιχείρηση στοχοποίησης μορφών δράσης του φοιτητικού κινήματος και των στεκιών της νεολαίας. Η νεολαία χρειάζεται δημόσιους χώρους στους οποίους, μακριά από τη λογική του εμπορίου, θα μπορεί να οργανώνει τη δημιουργικότητά της και να εξερευνά τρόπους έκφρασης. Αντί λοιπόν να κλείνουν χώροι οι οποίοι λειτουργούν χωρίς εισιτήριο και είσοδο θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν, με ευθύνη όχι μόνο του δήμου αλλά και όλων των φορέων της πόλης συμπεριλαμβανομένου του Πολυτεχνείου και να είναι ανοιχτοί για πολιτιστική δημιουργία και δράσεις που αποφασίζει η νεολαία.

Δηλώνουμε την κατάπληξή μας από τις ενέργειες και τον τρόπο δράσης ενός θεσμού, όπως είναι η πρυτανεία του Πολυτεχνείου. Ενώ υποτίθεται ότι προάγει το πνεύμα της παιδείας και του διαφωτισμού, με ιδιαίτερα αυταρχικό τρόπο, επιλέγει τις μέρες που λείπουν οι φοιτητές για να προχωρήσει στην «κατάληψη» του κτιρίου Παπαδόπετρου με τη συνοδεία ΜΑΤ και ταυτόχρονα ο εκπρόσωπός της, κ. Γρυσπολάκης, προβαίνει δημόσια σε απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τα θεσμικά όργανα έκφρασης των φοιτητών. Αυτές οι πρακτικές δεν προάγουν τη δημοκρατία και θυμίζουν κακές εποχές.

Πιστεύουμε ότι θα πρέπει οι φορείς της πόλης, μαζί με τα όργανα διοίκησης της πανεπιστημιακής κοινότητας, να μεριμνήσουν ώστε η νεολαία να έχει χώρους έκφρασης και δημιουργίας με μορφές και τρόπους οργάνωσης που επιλέγει η ίδια. Στα Χανιά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δημόσιος χώρος τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει η νεολαία για να αναλάβει πρωτοβουλίες απεύθυνσης στην κοινωνία και αυτοί που υπάρχουν τις λίγες φορές που είναι διαθέσιμοι απαιτούν ένα απαγορευτικό τίμημα για να χρησιμοποιηθούν. Αυτή η συζήτηση θα πρέπει να οργανωθεί δημόσια άμεσα, χωρίς αυταρχισμό και με σεβασμό όχι μόνο του γράμματος του νόμου και της ταύτισης του νόμιμου με το ηθικό, αλλά με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι σε μία νεολαία που όχι μόνο της στερούν το μέλλον αλλά επιχειρείται να της στερήσουν και τους ελευθέρους χώρους, όπως το κτίριο Παπαδόπετρου, όπου μπορεί χωρίς να χρειάζεται να πληρώσει να συζητήσει τα προβλήματά της και να οργανώσει με δημοκρατικό τρόπο την έκφρασή της.

Η εκδίωξη των φοιτητών από του Παπαδόπετρου είναι μιας μορφής κατάργηση του ασύλου ελεύθερης διακίνησης ιδεών και αυτό δεν τιμά τη σοβαρότητα που πρέπει να επιδείξουμε απέναντι στα προβλήματα τα οποία βιώνει η νεολαία και μεγεθύνονται με την κρίση.

Το γραφείο Τύπου

της Τοπικής Επιτροπής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ
"Διαβάστε περισσότερα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...