Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ "24 ΩΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ" ΑΠΟ ΦΜΚ


ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΜΠΑΝΙΑ (24 ΩΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ) ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ, ΜΕ ΜΑΖΕΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ...6.00 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ 1866
"Διαβάστε περισσότερα".
.

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Ο «δρόμος» κάθε Σάββατο στα περίπτερα...


Διαβάστε:

· Απαιτούμε δεν επαιτούμε, του Μανώλη Γλέζου

· Τα goldman boys του ΠΑΣΟΚ, του Γιάννη Κιμπουρόπουλου

· Να ανοίξει το μέτωπο των αγώνων, του Γιώργου Κατερίνη

· Χώρα υπό οικονομική κατοχή, της Αριάδνης Αλαβάνου

· Έτσι θα θυμάμαι τον Γενάρη του 2010, της Νάντιας Βαλαβάνη· ΗΠΑ: Ένας χειμώνας με χιλιάδες Δεκέμβρηδες, του Γιώργου Tσίπρα

· ΗΣΑΠ: Το τρένο της αθλιότητας, του Νίκου Ταυρή

· 24 ώρες χωρίς εμάς, της Αλεξάνδρας Χριστακάκη

· Το «American History X» των Αμπελοκήπων, του Λεωνίδα Σακλαμπάνη

· Μυρμήγκια, του Μάριου Διονέλλη

· Ηλίας Παπαγιανόπουλος: Ευτυχώς τον συνάντησα, του Τάσου Μπίρα

· Συνομιλώντας με την Άλκη Ζέη, μια αποκαλυπτική συνέντευξη για τα χρόνια της ΕΠΟΝ, Συνέντευξη στην Έλενα Πατρικίου

· Οι άνθρωποι-αρουραίοι και ο Αλέν Μπαντιού, του Στέλιου Ελληνιάδη

· Ακόμα γράφουν: ο Κώστας Μελάς, η Αναστασία Μαρτσούκα, ο Βασίλης Δαλκαβούκης, ο Γρηγόρης Καλομοίρης, η Μαίρη Ευθυμιάτου, η Κατερίνα Παγουλάτου, ο Θεόφιλος Συχλετίδης, ο Βασίλης Τσάκος, η Ξένια Πηρούνια, ο Βασίλης Κεχαγιάς, ο Δημήτρης Αβυδηνός, ο Στάθης Γκότσης, η Μαρία Γασπαρινάτου, ο Κώστας Στοφόρος κ.α.

· Μιλούν η Σύλβια Κοιλάκου, ο Παύλος Τουμανίδης κ.α.
"Διαβάστε περισσότερα".
.

Η δουλειά κάνει τους άντρες


"Διαβάστε περισσότερα".
.

www.fmkritis.wordpress.com


Η επίθεση στην νεαρή κοπέλα είναι ένα μήνυμα προς όλη τη κοινωνία των Χανίων. Αυτοί που χαράζουν αγκυλωτούς σταυρούς με ξυράφια μας λένε ότι η νεοχιτλερική τρομοκρατία αγγίζει την πόρτα του καθενός μας. Από τους μετανάστες, πέρασαν σε ντόπιους οργανωμένους πολιτικά και τώρα... το θύμα χαρακώθηκε επειδή ίσως να την είδαν σε μια πορεία αλληλεγγύης ενάντια σε κάποια από τις δεκάδες επιθέσεις που έχουν προηγηθεί. Εναντίον όλων. Καμία αναστολή πλέον δεν έχουν. Χτυπούν όποιον και όποιαν τους παίρνει να χτυπήσουν.

Εμείς, τα μέλη του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης,δηλώνουμε απερίφραστα ότι αυτό που ζούμε στην πόλη δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε σημείο των καιρών. Σε περιόδους κοινωνικής αντίδρασης, ο φασισμός είναι το μεγάλο κόλπο των ισχυρών για να διασπάσουν τους λαούς και για να στρέψουν το βλέμμα της κοινωνίας μακριά από τα εγκλήματά τους. Πρώτα βρίσκουν έναν εύκολο εχθρό - τους μετανάστες. Μετά τα πράγματα παίρνουν το δρόμο τους.

Στην πόλη μας, κανένας δεν θα πρέπει πλέον να αντιμετωπίζει τις ξενοφοβικές κουβέντες όπως πριν. Τώρα, όλοι θα πρέπει να ξέρουν ότι οι κουβέντες φέρνουν τα γρονθοκοπήματα, τους λοστούς, τα ξυράφια ...και αλίμονο τί άλλο. Οι πολιτικοί χώροι που αβαντάρουν την ξενοφοβία - ας το καταλάβουμε πια όλοι - είναι οι προθάλαμοι και το καταφύγιο των συμμοριών του μίσους. Καλούμε την κοινωνία των Χανίων να αντισταθεί στους κήρυκες του μίσους με κάθε τρόπο τώρα, για να μην ζήσουν αύριο τα παιδιά μας μέσα στη βαρβαρότητα του ολοκληρωτισμού.

ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

26-2-2010
"Διαβάστε περισσότερα".
.

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ


Η ξενοφοβική υστερία που μας κατακλύζει με αφορμή το νομοσχέδιο για την ελληνική ιθαγένεια φαίνεται πως έχει αποτελέσματα. Οι «υπερασπιστές του μεγαλείου του ελληνικού έθνους» έχουν αναλάβει δράση σε πολλά και διάφορα μέρη στην Ελλάδα: Τον Ιανουάριο ομάδα 50 ακροδεξιών επιτέθηκε σε αντιρατσιστική εκδήλωση στην Πανόρμου τραυματίζοντας σοβαράκατοίκους της περιοχής. Πριν μια εβδομάδα, στην Σπάρτη, μαθητές επιχείρησαν να κάψουν μετανάστες από το Μπαγκλαντές.

Πριν πέντε μέρες το νέο κρούσμα ρατσιστικής επίθεσης έγινε στα Χανιά, στη Χαλέπα από συμμορία που κυνήγησε με λοστούς και καδρόνια μετανάστες χτυπώντας τους και τελικά εκδιώκοντάς τους από το σπίτι που κατοικούσαν. Τόσο προκλητικοί ήταν οι παλικαράδες, που κυνήγησαν τους τρομοκρατημένους ανθρώπους ακόμα και στο σπίτι γείτονα, που μπήκαν οι μετανάστες για να βρουν καταφύγιο. Το γεγονός έγινε γνωστό στην Αστυνομία.

Τελευταίο κρούσμα ήταν η επίθεση που δέχτηκε καθηγήτρια στην ίδια περιοχή από φασίστες κουκουλοφόρους, οι οποίοι χάραξαν με ξυράφι την σβάστικα στο χέρι της.

Καλούμε κάθε πολίτη να αντισταθεί σ’ αυτά τα φαινόμενα ρατσιστικής και φασιστικής βίας και να μην τρομοκρατείται από μία ομάδα αλητών, που θεωρούν μαγκιά να χτυπάνε, να φοβίζουν, και να κάνουν εγκληματικές επιθέσεις σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους!

Καλούμε την Αστυνομία επιτέλους να βρει τους ενόχους! Εκτός και εάν πρέπει να παρέμβει το State Department για την σύλληψη των ενόχων, όπως έγινε για την εύρεση των εμπρηστών της Συναγωγής! (υπενθυμίζουμε ότι ακόμα περιμένουμε να βρουν τους ενόχους του εμπρησμού του Στεκιού).

Δεν μπορεί η Αστυνομία να εφαρμόζει «το γράμμα του νόμου» σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους και να εντείνει τις συλλήψεις μεταναστών επειδή «δεν έχουν χαρτιά» με χρήση βίας πολλές φορές και εκεί που πραγματικά υπάρχει πρόβλημα να μην κάνει τίποτα!

Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε ώστε να αποκαλυφθεί η φρικαλέα φασιστική ιδεολογία!

Να γίνουν εκτενείς συζητήσεις στα σχολεία, να μάθουν τα παιδιά τι ήταν ο Χίτλερ, τι συμβολίζει η σβάστικα, πόσο κακό έκανε στην ανθρωπότητα ο ναζισμός. Γιατί κάποια παιδιά νομίζουν ότι είναι μαγκιά να αυτοαποκαλούνται φασίστες χωρίς να ξέρουν τι είναι ο φασισμός!

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να αντιμετωπίσουν συλλογικά το πρόβλημα, που έχει αυξηθεί σημαντικά τα σχολεία!

Πρέπει η κοινωνία να τους απομονώσει και να αντιδράσει ενωμένη!

Τα Χανιά είναι μια δημοκρατική πόλη και δεν θα ανεχτεί άλλο αυτές τις εγκληματικές ενέργειες!

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!



ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ – ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
"Διαβάστε περισσότερα".
.

ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΦΑΣΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΜΜΟΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ


Tην Τετάρτη 24 Φλεβάρη στα Χανιά,νεαρή κοπέλα,δέχθηκε επίθεση από δύο νεοναζί που την ακινητοποίησαν και χάραξαν στο βραχίονα της τον αγκυλωτό σταυρό.

Αυτό είναι το τελευταίο και πλέον χαρακτηριστικό περιστατικό που καταδεικνύει τη δράση που έχουν αναπτύξει τον τελευταίο καιρό στην Κρήτη οι ακροδεξιές οργανώσεις.Μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουν καταγραφεί δεκάδεςφασιστικές επιθέσεις και αμέτρητες απειλές εναντίον μεταναστών αλλά και γηγενών που δραστηριοποιούνται στο τοπικό αντιρατσιστικό κίνημα,κατά κύριο λόγο στις πόλεις των Χανίων και του Ρεθύμνου.

Ειναι πλέον καιρός,οι αρχές της Κρήτης και οι θεσμικοί τους εκπρόσωποι να πάψουν να εθελοτυφλούν και να δουν κατάματα το πρόβλημα της ανάπτυξης των φασιστικών συμμοριών στο νησί.Ειναί χρέος κάθε πολίτη της Κρήτης να δώσει την απάντηση στην εξάπλωση των φασιστικών ιδεών σε ένα τόπο που έχουν γράφτει ένδοξες σελίδες αντίστασης ενάντια στο ναζισμό και τον φασισμό,πριν σχεδόν 70 χρόνια.

Σε μια περίοδο που η κοινωνία πιέζεται υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης,η ακροδεξιά και ο εθνικισμός βρισκούν πάτημα να διοχετεύουν την απάνθρωπη ιδεολογία τους και να παραπλανούν το λαό για τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων του.

Η Νεολαία Συνασπισμού έχοντας μέτωπο ενάντια στο ρατσισμό,τον εθνικισμό και την ξενοφοβία θα είναι παρούσα σε κάθε μικρό ή μεγάλο αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων ελλήνων και μεταναστών και θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να δημιουργηθεί ένα πλατύ μέτωπο ενάντια στην δράση των φασιστικών συμμοριών στην Κρήτη.

Οργανώσεις Κρήτης της Νεολαίας Συνασπισμού
"Διαβάστε περισσότερα".
.

Το Αμερικάνικο Όνειρο


"Διαβάστε περισσότερα".
.

Αντιρατσιστική πορεία 20/02/2010


"Διαβάστε περισσότερα".
.

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010


Aπο τους Don't leave me
"Διαβάστε περισσότερα".
.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΠΟΓΚΡΟΜ


Την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010, κατά τις 9 το βράδυ στη Σπάρτη –κοντά στο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.)– μια δεκάδα ανεγκέφαλων και θρασύδειλων εφήβων, από 14 μέχρι 18 χρονών (μαθητές οι περισσότεροι) εφοδιασμένοι με στουπιά και κηροζίνη, αποπειράθηκε να κάψει μια περίπου ισάριθμη ομάδα μεταναστών από το Μπαγκλαντές, που μένουν σεένα παλιό σπίτι στις παρυφές της πόλης.

Και ευτυχώς για όλους μας, δεν κατάφεραν οι νεαροί παλικαράδες του Ευρώτα να ψήσουν ζωντανά τα μελαψά τέκνα του Γάγγη (πρόλαβαν και ταμπουρώθηκαν στον πάνω όροφο), πλην όμως το ισόγειο του σπιτιού έγινε παρανάλωμα του πυρός.

Τρόφιμα και κουζινικά, ρούχα και είδη καθαριότητας, μαζί με τα κουφώματα του κάτω ορόφου, φουντώσανε, φωτίζοντας από τη μια μεριά την παροξυσμική ενέργεια (διάβαζε κτηνωδία) των νεαρών δραστών, και απ’ την άλλη την κατατονική αντίδραση (διάβαζε απανθρωποποίηση) των περιοίκων – και για να μην ξεχνιόμαστε όλοι οι Λάκωνες είμαστε περίοικοι της Σπάρτης.

Το περιστατικό καταχωρήθηκε στο βιβλίο συμβάντων της τοπικής αστυνομίας σαν «επεισόδιο που προέκυψε από προσωπικές διαφορές» – ανάμεσα σε μαθητές και μετανάστες ως συνέχεια κάποιων αντεγκλήσεων προηγούμενων ημερών.

Τα καμένα πορτοπαράθυρα τα αντικατέστησαν με λαμαρίνες και τέθηκε το σπίτι –και οι εντός του Μπαγκλαντέζοι– υπό προσωρινή, διακριτική αστυνομική επιτήρηση.

Και επειδή η επιτήρηση –διακριτική ή όχι– είναι της μόδας τώρα τελευταία, διευκρινίζουμε ότι ΚΑΙ στο συμβάν που αναφέραμε –όπως και στην (λεγόμενη) εθνική οικονομία– η επιτήρηση γίνεται ΟΧΙ στους δράστες αλλά στα θύματα της όποιας (κρατικής, διακρατικής ή παρακρατικής) τρομοκρατίας.
Κάτω τα χέρια από τους Μετανάστες


Συγκέντρωση – Διαδήλωση

Σάββατο 27 Φλεβάρη – 11:30 π.μ. Κεντρική Πλατεία

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Μετανάστες
"Διαβάστε περισσότερα".
.

Νάτα τα λεφτά!


1 Ως γνωστόν, μέσω των «οφ σορ» δεν κάνουν τις συναλλαγές τους ούτε συνταξιούχοι, ούτε άνεργοι, ούτε μισθωτοί. Αλλοι τις κάνουν... Σύμφωνα, λοιπόν, με τις αναφορές από το λεγόμενο Παγκόσμιο Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης, αλλά και εκτιμήσεις των επιτελών του τμήματος Οικονομικών Ερευνών του ΣΔΟΕ (εφημερίδα «Νέα», 11/5/2009), οι ελληνικών συμφερόντων «οφ σορ» εταιρείες υπερβαίνουν τις 10.000 (!) και διακινούν ετησίως περί τα 500 δισ. ευρώ! Νάτα τα λεφτά!
*
2 Οι καταθέσεις και οι συμφωνίες επαναγοράς (τα περίφημα repos) των επιχειρήσεων στις τράπεζες από 160 δισ. ευρώ το 2004 εκτινάχτηκαν στα 277 δισ. ευρώ μέχρι το Νοέμβρη του 2009. Δηλαδή, οι «ραντιέρηδες» (κατά τη ρήση του Αντρέα Παπανδρέου) αύξησαν σε μια πενταετία το χρήμα που διαθέτουν κατά 117 δισ. ευρώ (ποσοστό αύξησης 73%). Νάτα τα λεφτά!
*
3 Οι καταθέσεις προθεσμίας των επιχειρήσεων και των ιδιωτών στις τράπεζες από 36 δισ. ευρώ το 2004 έφτασαν στα 136 δισ. ευρώ το Νοέμβρη του 2009. Εκείνες οι καταθέσεις δηλαδή που κατά τεκμήριο αφορούν σε μορφή κατάθεσης των πλουσιότερων κοινωνικά στρωμάτων, αυξήθηκαν σε μια πενταετία κατά 100 δισ. ευρώ (ποσοστό αύξησης 278%). Νάτα τα λεφτά!
*
4 Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, ο ένας στους δύο εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται με κάτω από 1.090 ευρώ ενώ περίπου 250.000 εργαζόμενοι αμείβονται με το κατώτατο ημερομίσθιο των 33 ευρώ, ήτοι, μηνιαίως 740 ευρώ. Την ίδια ώρα το επίσημο Ενεργητικό των μεγαλύτερων επιχειρήσεων στη χώρα έχει φτάσει στα 700 δισ. ευρώ. Νάτα τα λεφτά!
*
5 Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι «δεν υπάρχει σάλιο» για τους ανέργους (χωρίς βέβαια να εξηγεί πώς τα χρήματα των εργαζομένων που παρακρατούνται στην πηγή «κάνουν φτερά» μέχρι να φτάσουν στον ΟΑΕΔ). Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ανακοινώνει τη χρηματοδότηση με 10 δισ. ευρώ των μεγαλοεπιχειρηματιών μέσω του ΕΣΠΑ, με άλλα 7,2 δισ. ευρώ μέσω του Επενδυτικού Νόμου, με άλλα 6 δισ. ευρώ μέσω των περιβόητων «Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα», με άλλα 4 δισ. ευρώ που χαρίζονται για τις πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών που οφείλουν οι εργοδότες. Νάτα τα λεφτά!
*
6 Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που κατατέθηκαν για τη φοροδιαφυγή στη Βουλή (31/3/2007) από τα 17,7 δισ. βεβαιωμένα και ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις εφορίες, τα 15 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το 85% της φοροδιαφυγής, προέρχονται από 6.000 μεγαλο-οφειλέτες (υπάρχουν διευθύνσεις και ονόματα) που απαρτίζουν τον κόσμο της «ευπατρίδου» πλουτοκρατίας.
*
7 Το έλλειμμα των 30 δισ. ευρώ ισούται με μια και μόνο παραγγελία των Ελλήνων εφοπλιστών για τη ναυπήγηση των νέων 777 ποντοπόρων πλοίων τους εντός του 2009! Το ποσό δηλαδή για το οποίο ο ελληνικός λαός θα βυθιστεί σε ένα ακόμα τούνελ τετραετούς διάρκειας, είναι ίσο με το ποσό μιας και μόνο παραγγελίας των εφοπλιστών για την ανανέωση του στόλου τους! Νάτα τα λεφτά!
*
8 Το έλλειμμα ισούται με τα ακόμα 30 δισ. ευρώ των ανενεργών καταθέσεων του εφοπλιστικού κεφαλαίου στις εγχώριες τράπεζες και φυσικά ισούται - παρά κάτι - με το ποσό των 28 δισ. ευρώ που εγγυήθηκε το ελληνικό κράτος στις τράπεζες για να «σωθούν» από την κρίση! Νάτα τα λεφτά!
*
9 Το έλλειμμα ισούται - παρά κάτι - με την απόφαση του Συμβουλίου Αμυνας για εξοπλιστικά προγράμματα ΝΑΤΟικού χαρακτήρα ύψους 27 δισ. ευρώ για την περίοδο 2006 - 2015, όταν ήδη οι εξοπλιστικές δαπάνες της προηγούμενης δεκαετίας 1996 - 2005 ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ, και χωρίς να υπολογίζονται οι γαλλικές φρεγάτες που θα φορτωθούμε επιπλέον ως επιστέγασμα της... στήριξης του Σαρκοζί. Νάτα τα λεφτά!
*
10 Το έλλειμμα ισούται με τα... μισά (!) και μόνο καθαρά κέρδη που σημείωσαν τη δεκαετία 2000 - 2009 οι εισηγμένοι στο χρηματιστήριο βιομήχανοι, εργολάβοι, τραπεζίτες και εφοπλιστές και τα οποία ξεπερνούν τα 60 δισ. ευρώ!

Ετσι δημιουργούνται τα χρέη και τα ελλείμματα στο δημόσιο ταμείο, το οποίο δεν αποτελεί παρά δοχείο μέσω του οποίου ο πλούτος που παράγει ο ελληνικός λαός «μεταγγίζεται» στα ιδιωτικά ταμεία της πλουτοκρατίας.
Πρόκειται για πολιτικό έγκλημα σύμφυτο του συστήματος, που διαρκεί και θα διαρκεί για όσο θα υπάρχει καπιταλισμός, για όσο η Ελλάδα θα είναι ενταγμένη στο άρμα του ιμπεριαλισμού και που η «αποκάλυψή του» ουδόλως θα απασχολήσει το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ στην Εξεταστική που στήνεται...
Προφανέστατο είναι τόσο το «ποιοι τα έχουν» σφετεριστεί, όσο και από ποιους τα έχουν αρπάξει.
Ο αναγνώστης έχει, λοιπόν, να αποφασίσει:
*
Να καλούνται να πληρώσουν την κρίση τα λαϊκά στρώματα είναι «πατριωτισμός», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση,ή πατριδοκάπηλο περιτύλιγμα μιας πρωτόγνωρης σε στυγνότητα ταξικής πολιτικής, που θεωρεί την πατρίδα και το λαό της αναλώσιμα θύματα των πολυεθνικών, των μονοπωλίων και των «πατρικίων» του κεφαλαίου που δεν έχει πατρίδα;


"Διαβάστε περισσότερα".
.


"Διαβάστε περισσότερα".
.

Το πριν και...το μετα




"Διαβάστε περισσότερα".
.

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Διαδώστε το παντού!

Μια απάντηση στα ψέματα που μας σερβίρουν.

και η επόμενη απάντηση:

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ - ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

"Διαβάστε περισσότερα".
.

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Ο μαγος

αν δεν βρεθεί μέσα σε 48 ώρες κάποιος (που να ξέρει ή να φαντάζεται..) , πώς γίνεται αυτό,
θα πάω να ζητήσω εγγραφή και (κομματική κάρτα βέβαια) στο νέο κόμμα που ...θα φτιάξει η Ντόρα.
















"Διαβάστε περισσότερα".
.

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010



"Διαβάστε περισσότερα".
.

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Εκδήλωση για το νεοφασισμό


Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α ΧΑΝΙΩΝ

σας καλεί στη συζήτηση που οργανώνει με θέμα:

«Ο ΝΕΟΦΑΣΙΣΜΟΣ

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ»

το θέμα θα εισηγηθούν οι

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ, Πολιτική επιστήμων, Πάντειος

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΟΥΚΑΤΟΣ, Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών

Πέμπτη 18 Φλεβάρη, ώρα 8:30 μ.μ.
αίθουσα του Δημ. Συμβουλίου του Δ. Χανίων

"Διαβάστε περισσότερα".
.

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Ελλαδαρα σήμερα


Μεσημέρι, Κολωνάκι, καφέ στην πλατεία.

Είναι αποκλεισμένο περιμετρικά, μπράβοι σε σχήμα Π, περαστικοί κοιτάζουν περίεργοι το θέαμα.

Στη μέση αυτός, μαύρο κοστούμι, μαύρο πουκάμισο, όρθιος μιλάει στο κινητό. Πίσω του άλλος μπράβος, κρατάει στα χέρια ευλαβικά το πούρο.
Γυρνάει, τραβάει μια ρουφηξιά, συνεχίζει, ο κολαούζος το κρατάει, περιμένει την επόμενη ρουφηξιά. Μπράβος πούρου, επαγγέλματα του μέλλοντος.

Φθινοπωρινό μεσημέρι στο κέντρο της πόλης, η δημόσια επίδειξη της αήττητης ηλιθιότητας. Είναι πλούσιος. Έχει πολλά λεφτά, από πού, απροσδιόριστο.

Οι πλούσιοι αυτής της χώρας δεν κάνουν, έχουν.

Κάτι γενικώς, καράβια, προμήθειες, λαθρεμπόριο πετρελαίου, πλαστά τιμολόγια, ποδοσφαιρικές ομάδες-πλυντήρια, αγοραπωλησίες παικτών, εικονικά συμβόλαια, πουλάει φάρμακα στα νοσοκομεία στην τριπλάσια τιμή, εισαγωγή από την Κύπρο, εκμεταλλεύεται εμπορικά ακίνητα της εκκλησίας, καταπατάει δημόσιες εκτάσεις, χτίζει στη Μύκονο συγκρότημα κατοικιών με συνέταιρο γνωστό πολιτικό, αλλαγές συντελεστή δόμησης μόνο για την περίπτωσή του, έχει αναλάβει τη διαφημιστική καμπάνια υπουργείων, διαχειρίζεται τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων, πουλάει τηλεοπτικά κανάλια που του χαρίζει το κράτος, αύξηση κεφαλαίου, τραπεζική εγγύηση, δάνεια, offshore εταιρείες, κωδικοί, μπράβοι. Πούρα. Χοντρός σβέρκος.

Οι περαστικοί απολαμβάνουν το θέαμα. Κουνάνε το κεφάλι ειρωνικά.

Το θέμα είναι τα λεφτά, αυτό μου είπε κι ο μπαμπάς.

Μια χώρα που δεν παράγει τίποτα και έχει τόσους πολλούς πλούσιους.

Δεν δημιουργούν αλλά έχουν διασυνδέσεις. Σωστοί άνθρωποι στις σωστές θέσεις. Βιτρίνες. Ταμίες. Μεταφορά χρήματος, όχι δημιουργία πλούτου.

Δεν βγάζουν χρήματα, υπεξαιρούν.

Οι πλούσιοι ξέρουν πολύ καλά από πού προέρχονται τα χρήματά τους.

Τα αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι ως προϊόν εγκλήματος.

Τα τρώνε γρήγορα και επιδεικτικά. Όπως οι γκάνγκστερ.

Σε ολόκληρο τον κόσμο μόνο δύο άρχουσες τάξεις έχουν υιοθετήσει ως τρόπο ζωής το lifestyle της κολομβιάνικης μαφίας.

Οι Ρώσοι ολιγάρχες και οι Έλληνες πλούσιοι.

Θηριώδη τζιπ στα στενά δρομάκια, παρκαρισμένες πόρσε στα κλαμπ, αστυνομική προστασία, γουόκι τόκι, μπράβοι, ημίγυμνες ξανθιές, χοντροί σβέρκοι.

ΚΔΟΑ. Κτηνώδης δύναμη ογκώδης άγνοια.

Στον υπόλοιπο κόσμο οι πραγματικοί πλούσιοι μοιάζουν με φοιτητές στα Εξάρχεια. Σνίκερς, φούτερ και κουκούλες.

Ανακάλυψαν ένα τσιπάκι, έστησαν τη Microsoft, την Apple, έφτιαξαν ένα πρόγραμμα, φαντάστηκαν μια κοινότητα, το FaceBook, βάζουν την εταιρεία τους στο χρηματιστήριο έναντι 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων φορώντας τζιν, στο υπόγειο γκαράζ παίζουν ακόμα Nirvana με τις φοιτητικές τους κιθάρες.

Εδώ δεν υπάρχουν κιθάρες.

Ούτε πανεπιστήμια. Ελληνικός ληστρικός μικροκαπιταλισμός, κλοπιμαία.

Ξαπλώστρες 3.000 ευρώ στην παραλία, ο ένας δίπλα στον άλλον..

Πάνω στον άλλον. Όλοι μαζί.

Δεν θέλουν να κρυφτούν, θέλουν να φανούν.

Ποιος έχει το πιο μεγάλο, σπίτι, το πιο μεγάλο, κότερο.

Αγωνιούν για μια φωτογραφία τους σε φτηνές κίτρινες φυλλάδες που λερώνεσαι άμα τις ξεφυλλίσεις.

Αγοράζουν παρέα, δημοσιότητα, σεξ, σταρ, μις, θεές, απόλυτες, υπέρλαμπρες, δίμετρες. Ξανθιές με μαύρη ρίζα.

Από τη μαζική παραγωγή των καλλιστείων. Μια δυο γυμνές φωτογραφίες και μετά στον αγώνα.

Στο ανελέητο κυνήγι στη σκληρή ζούγκλα της ζωής.

Η ανεργία στις νεαρές γυναίκες μέχρι τα 30 φτάνει στο 40%.

Πιράνχας, κόβουν βόλτες από φωτογράφιση σε κότερα, από πασαρέλα σε επισκέψεις κατ' οίκον.

Το ίδιο παμπάλαιο συγκινητικό όνειρο. Μια μέρα ο πελάτης θα ερωτευτεί και θα την κάνει κυρία.

Ένας γάμος, τώρα πριν να 'ναι αργά, τα χρόνια περνάνε γρήγορα, νέο εμπόρευμα βγαίνει στην αγορά κάθε σεζόν.

Τα πούρα διαλέγουν. Επιλέγουν την επόμενη trophy wife.

Επιλέγουν και επιλέγονται. Ε9 κυκλοφορούν σε φωτοτυπίες, αγοραπωλησίες, ντιλ κλείνονται..

Τα κοσμικά περιοδικά γράφουν για πανέμορφα μοντέλα που φωτογραφίζονται σε ακριβά μαγαζιά με νεαρούς ζεν πρεμιέ της αθηναϊκής νύχτας. Εννοούν escort συναντάνε γιους πλουσίων με την ελπίδα να «κατακτηθούν». Νέες ιδιότητεςτης κοσμικής ζωής. Κληρονόμοι.

Γιοι εισηγμένων. Πολύφερνοι γαμπροί με πολλές κατακτήσεις. Οι βίζιτες της πρώτης σελίδας.

Ο πλανήτης μπαίνει στον τρίτο χρόνο της οικονομικής κρίσης. Ο δύσκολος χειμώνας. Οι ελληνικές πολιτικές εφημερίδες, αυτιστικές πάντα, στο πιο βαθύ τούνελ της κρίσης, εισάγουν στην ύλη τους κοσμικά ένθετα.

Χρώματα πολύχρωμα, γυαλιστερές φωτογραφίες. Δες το 16χρονο ζάπλουτο ξέκωλο πώς διασκεδάζει στα μπουζούκια.

Ζηλεύεις; Δες το νεαρό πάμπλουτο κληρονόμο αγκαλιά με τη θεά, την προκλητική miss young. Θα κάνουν προγαμιαίο συμβόλαιο;

Η Ελένη ρίχνει με νάζι το τιραντάκι να φανεί η ρόγα, πέφτει η τηλεθέαση.

5.000 άτομα στο γάμο, τραγούδησε ο Ρέμος, εσύ δεν ήσουν εκεί;

Εσένα ο μπαμπάς σου δεν έκανε λαθρεμπόριο πετρελαίου; Η μαμά σου δεν ήταν συμβολαιογράφος στα μεγάλα ντιλ ακίνητης περιουσίας;

Δεν ξέρεις ούτε ένα γενικό γραμματέα υπουργείου, έναν ταμία κόμματος έστω; Τι άτυχος που ήσουν.

Όλα διορθώνονται όμως, άρχισε τώρα, κάνε κοιλιακούς, κάνε προσθετικές στήθους, κάνε κάτι. Αν δεν είσαι αγοραστής, γίνε τουλάχιστον εμπόρευμα. Η Ελλάδα, αδιόριστη πτυχιούχος, κλείνει τα μάτια, πέφτει στο κρεβάτι για μια μονιμοποίηση στο δημόσιο, υπέρβαρη πηδάει απ? το μπαλκόνι.

Γυρνάει το ρολόι μια ώρα πίσω μεσάνυχτα Κυριακής, ετοιμάζεται για τον πιο βαρύ χειμώνα. Μπερδεμένη, πεινασμένη, εν πλήρει συγχύσει, δηλώνει αθώα.

Ήταν ωραίο το έργο, εύκολο, χωρίς κόπο, θεαματικό σαν μεταμεσονύχτια κολομβιάνικη σαπουνόπερα του Άλφα με βαρόνους κοκαΐνης, μπράβους και μικρά κοριτσάκια που πάνε στον πλαστικό χειρούργο με παιδιάστικη αφέλεια για να πιάσουν την καλή, να τις διαλέξει ο αρχηγός της συμμορίας. Κρατάει 45 λεπτά.

Μετά ακολουθεί τελεμάρκετινγκ.

Κατσαρόλες, στρώματα και όργανα γυμναστικής, 29,99 ευρώ σε 6 δόσεις.

Συμπληρώνω:

Πού είναι η άλλη Ελλάδα; Η Ελλάδα του 5%. Η Ελλάδα της γνώσης, της επιστήμης και της έρευνας. Η Ελλάδα της τέχνης, του πολιτισμού και του πνεύματος. Η Ελλάδα του (αντοπάριστου (βλέπετε χρειαζόμαστε επεξηγήσεις γιατί κινδυνεύουμε να παρεξηγηθούμε!!!)) αθλητισμού, της ευγενούς άμιλλας και του θαυμασμού του καλού καγαθού. Η Ελλάδα της δουλειάς, της προκοπής και της εξέλιξης. Η Ελλάδα του μέτρου. της μετριοφροσύνης και της σύνεσης. Κι όμως υπάρχει η Ελλάδα αυτή, υπάρχει, αναπνέει και λειτουργεί.

Μόνο που είναι χαμένη στο υπόλοιπο 95% όπως περιγράφεται στο παραπάνω κείμενο. Αυτό το 95% χρεοκόπησε την Ελλάδα. Η διάσωσή της είναι το 5%.

Ανακαλύψτε το, αποκαλύψτε το, διαδόστε το, ενισχύστε το, συμπληρώστε το....

Ίσως τότε φανεί η αρχή της ελπίδας.............................

"Διαβάστε περισσότερα".
.

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Ποιός φταίει για την κατάσταση της οικονομίας;


Φταίει ο προνομιούχος δημόσιος υπάλληλος των 1400ευρώ; Ο υδραυλικός που δεν κόβει απόδειξη; Ο εκπαιδευτικός που παλεύει να βγάλει το μήνα με 1.200; Ο εργαζόμενος των 700 ή 800 ή ακόμη και των 300 ευρώ;Φταίνε οι πολιτικές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Πολιτικές που στόχευαν στο αυγάτεμα των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και στο φτήνια της εργασίας των πολλών: είτε ελλήνων είτε μεταναστών. Φταίει ο νεοφιλελευθερισμός και η απαίτηση για διάλυση των εργασιακών σχέσεων, της ασφάλισης, της υγείας, της παιδείας για να γίνουν μέσα κερδοφορίας. Αυτή η λογική οδήγησε στη κρίση. Η λογική που είναι χτισμένο το Σύμφωνο Σταθερότητας: να προστατεύονται οι επιχειρήσεις αλλά όχι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι, οι γυναίκες.

· Φταίνε οι μισθωτοί που ζούσαν «πλουσιοπάροχα» με δανεικά όπως λένε τα ΜΜΕ; Οι μισθοσυντήρητοι που έπαιρναν γενναιόδωρα επιδόματα;

· Φταίνε οι τράπεζες που δανείζονται με επιτόκιο 1% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα –με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου– και κατόπιν δανείζουν το κράτος με επιτόκιο 5 και 6%. Φταίνε οι τράπεζες που διαχειρίζονται ένα δημόσιο αγαθό με στόχο να έχουν κερδοφορία δισεκατομμυρίων ευρώ.

· Φταίμε όλοι και πρέπει όλοι να πληρώσουμε;

· «Όλοι»; Οι εφοπλιστές, οι Offshore εταιρείες, η εκκλησία-μεγαλοκτηματίας δεν φορολογούνται. Οι τράπεζες, πήραν δώρο 28 δις ευρώ, και έχουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2009 κέρδη 3 δις. Δείτε τη διαφορά: η Eurobank φορολογείται με 14,3% για τα κέρδη του α’ εξαμήνου του 2009 χωρίς να υπολογίσουμε τις επιστροφές – ενώ ο μισθωτός των 880 ευρώ με 25%.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΜΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεν μπορεί η πολιτική που μας οδήγησε στην κρίση να μας βγάλει από αυτήν. Δεν χρεοκοπήσαμε εμείς, χρεοκόπησε η πολιτική τους και επιχειρούν για να τη διατηρήσουν να οδηγήσουν τους περισσότερους από εμάς με ή χωρίς χρεοκοπία της Ελλάδας σε ατομική πτώχευση. Η πολιτική του νεοφιλελευθερισμού στην οποία απαρέγκλιτα δεσμεύτηκαν οι κυβερνήσεις τους ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δεν είναι πολιτική για τη «σωτηρία» καμιάς Ελλάδας αλλά πολιτική που απαιτεί να ξεχάσουμε ότι υπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου στο πόλεμο που κάνει χρόνια τώρα με τον κόσμο της εργασίας. Μία πολιτική που εγγυάται ότι κόβει τους μισθούς, δημιουργεί ανεργία, αυξάνει τα όρια ηλικίας, όχι μόνο για φέτος αλλά για πολλά χρόνια αλλά δεν εγγυάται ότι θα αποφευχθεί η πτώχευση της Ελλάδας επειδή ακριβώς πρόκειται για πολιτική που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα, που αυξάνει περισσότερο τη φτώχεια, που θα οδηγήσει το φάντασμα της χρεοκοπίας να χρησιμοποιείται για πολλά χρόνια ώστε να πειστούμε ότι πρέπει να πτωχεύσουμε εμείς για να πληρώνονται κανονικά τους τόκους τους οι έλληνες και ξένοι δανειστές. Για να βγούμε από την κρίση όχι απλά μπορούμε, ΠΡΕΠΕΙ να παραβούμε αυτή τη πολιτική που στηρίζεται σε ένα ιστορικά πλέον καταδικασμένο Σύμφωνο Σταθερότητας (διάβαζε κοινωνικής βαρβαρότητας), που ενισχύει τους κοινωνικούς αποκλεισμούς, αυξάνει τη φτώχεια και την ανεργία, δεν έχει καμιά σχέση με τα συμφέροντα των εργαζόμενων και του λαού.



ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ άλλη πολιτική που να υποστηρίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων σε μισθούς και συντάξεις. Να δημιουργεί σταθερή, δημιουργική και παραγωγική εργασία για όλους, να ανασυγκροτεί παραγωγικά την ύπαιθρο και τη βιομηχανία με δημόσιες επενδύσεις, με κονδύλια από τη φορολόγηση του πλούτου. Μια πολιτική που να κάνει πραγματικά δημόσιες τις τράπεζες, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, τις μεταφορές. Μια κοινωνική πολιτική πραγματικής, αξιόπιστης και δωρεάν δημόσιας υγείας, παιδείας και ασφάλισης.



ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ στους αγώνες. Στη χώρα μας ενάντια σε μία κυβέρνηση που ξέχασε μέσα σε 10 μέρες την αναδιανομή του πλούτου, τις δημόσιες δαπάνες για στήριξη της απασχόλησης, που συναίνεσε χωρίς μάχη στα πιο αντιδραστικά συμφέροντα που εκφράζει το ντόπιο και διεθνές κατεστημένο, το οποίο πάντα μπορεί να απολαμβάνει τα κέρδη του ακόμη και στη κρίση (δισεκατομμύρια φέτος τα κέρδη των τραπεζών)

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ στους αγώνες. Σε συντονισμό με το διεθνές εργατικό κίνημα για μία άλλη Ευρώπη, τώρα που πλέον αυτή η Ευρώπη δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της παρά μόνο οδηγώντας τα κράτη και λαούς σε πτώχευση. Μία Ευρώπη διεθνούς και εγχώριας κοινωνικής αλληλεγγύης (να εκδοθεί ευρωομόλογο, να υπάρξει δανεισμός από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), μία Ευρώπη που θα προστατεύει τις κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων και δεν θα απεργάζεται τη διάλυσή τους
Να πληρώσουν οι πλούσιοι και όχι οι εργαζόμενοι.



Να πάψει το καταργημένο Σύμφωνο Σταθερότητας να ορίζει τις ζωές μας



Να δημιουργηθεί δημόσιος τραπεζικός πυλώνας



Να τελειώνουμε με το νεοφιλελευθερισμό τώρα.



Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη.
"Διαβάστε περισσότερα".
.

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΑΥΤΟΓΚΟΛ... ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ


Με έκπληξη παρακολουθούμε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τις καταγγελίες των υπευθύνων της ποδοσφαιρικής ακαδημίας της ιστορικής και με προσφυγικές ρίζες, ομάδας της Παλιάς Πόλης «ΙΩΝΙΑ ΧΑΝΙΩΝ», .

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

«Τρόμος για τους Αμπελόκηπους οι ακροδεξιοί»


«Αυξήθηκαν η τρομοκρατία και οι απειλές στο 16ο Λύκειο Αμπελοκήπων μετά τις συλλήψεις μαθητών για συμμετοχή στην ακροδεξιά ομάδα, που επιτέθηκε το περασμένο Σάββατο σε αντιφασιστική συγκέντρωση, στην πλατεία Πανόρμου. Μέλη της «ομάδας», που δρουν στο σχολείο, στρέφονται κατά των καθηγητών καιεναντίον μας», καταγγέλλουν γονείς και συμμαθητές τους.

«Με κινήσεις οργανωμένης μαφίας» λειτουργούν οι ακροδεξιοί, καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί Ολοι λένε ότι γνώριζαν τι συμβαίνει και επισημαίνουν: «Από την αδιαφορία μας εκκολάπτεται το αβγό του φιδιού, που επιβάλλει τον φόβο σ' ένα ολόκληρο σχολείο, μια ολόκληρη συνοικία. Το φαινόμενο δεν περιορίζεται εδώ, αφού τέτοιες ομάδες δρουν και σε άλλα σχολεία γειτονικών περιοχών».

Μαθητές: Βία και ξύλο

Τρείς μαθητές της Β' και Γ' τάξης του ίδιου Λυκείου μάς μίλησαν υπό την προϋπόθεση να μη δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία τους.

Η πλατεία του σταθμού «Πανόρμου» είναι το στέκι της ακροδεξιάς ομάδας, μας είπαν φοβισμένοι.

«Φωτογραφίζουν» ως «εγκέφαλο» κάποιον προκλητικό και σκληρό που πλησιάζει τους μαθητές. «Οποιοι δεν σκέφτονται και πολύ, τους επηρεάζει. Αρχικά είχε μαζί του έναν απόφοιτο. Τώρα έφτιαξε ολόκληρη ομάδα. Κάθε μέρα, όταν τελειώνουμε τα μαθήματα, έξω από το σχολείο τριγυρνούν φασίστες. Περίπου 10-15 άτομα. Στέκονται στην είσοδο και τους περιμένουν, τους συνοδεύουν...».

«Στο διάλειμμα, λένε, "εμείς είμαστε δυνατοί", "τους δέρνουμε όλους". Οτι το πρόβλημα είναι οι μετανάστες. Μιλούν για ιστορίες βίας και ξυλοδαρμών. Τη "στήσαμε σ' αυτόν", "πες στον άλλον ότι θα τον σκίσουμε". Τρομοκρατούν ακόμα και γονείς συμμαθητών που αντιδρούν».

*Γιατί δεν μιλήσατε;

«Φοβόμαστε. Οι μετανάστες συμμαθητές μας τρέμουν, τους απειλούν συνέχεια. Στέλνουν άλλους να μας απειλήσουν: "Ξέρεις, χθες έδειρα το φίλο σου". Ποτέ δεν τόλμησαν να σ' το πουν κατάμουτρα».

Βεβαιώνουν ότι «έγινε συμπλοκή με συμμαθητές, που κρατούσαν ενημερωτικά φυλλάδια της Αριστεράς για ζητήματα Παιδείας. Τους χτυπούσαν με ξύλα, ακόμη και με σίδερα. Χύθηκε αίμα».

Λένε ότι στο Διαδίκτυο υπάρχει και ηλεκτρονική διεύθυνση (γκρουπ 16ου Λυκείου): «Εκεί γράφουν πώς φέρονται οι Ελληνες και πώς οι ξένοι. Θέλουν να μας τρομοκρατήσουν. Αλλες από τις απειλές τους πραγματοποιούνται κι άλλες όχι».

Διευκρινίζουν ότι η ομάδα δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια. Αρχισαν να περιφέρονται στη γειτονιά, να τρομοκρατούν και να κακοποιούν μετανάστες. Μετά έστηναν ενέδρες, έβριζαν γείτονες που εξέφραζαν αντίθετες ιδέες, όποιον είχε μακριά μαλλιά, τους φοιτητές που μοίραζαν έντυπα της Αριστεράς».

Πόσοι είναι;
«Στην ίδια ομάδα είναι πέντε συμμαθητές μας κι άλλοι πέντε από το 57ο Λύκειο, που βρίσκεται πίσω από το νοσοκομείο "Ερυθρός Σταυρός". Είναι πάντα μαζί τους μεγαλύτεροι, που τους καθοδηγούν. Μερικοί είναι κάτοικοι της περιοχής».

Γονείς: «Παραβατικές συμπεριφορές»

Μετά τις δύο βίαιες επιθέσεις στους Αμπελόκηπους, ο Σύλλογος Γονέων αναζήτησε λύσεις και για την προστασία των παιδιών.

«Ανησυχούμε. Επηρεάστηκε η λειτουργία του σχολείου από μαθητές που προσπαθούν να επιβάλουν ακραίες απόψεις και λογικές», μας είπε ο Χρήστος Υφαντής, αντιπρόεδρος, εκφράζοντας ολόκληρο το Δ.Σ. του Συλλόγου.

Εκτιμά ότι «τα παιδιά πιστεύουν πως με την ομαδοποίησή τους σε μια πολιτική που χτυπάει το πολιτικό σύστημα -το οποίο αγνοούν- αποκτούν ρόλο, λόγο και ίσως προσωπικότητα».

«Εξω από το σχολείο», προσθέτει, «είναι αδύνατον να ελεγχθούν οι παραβατικές συμπεριφορές. Τουλάχιστον να μειωθεί η ένταση, να προστατευτεί η ομαλή λειτουργία του σχολείου...».

«Πριν από πέντε χρόνια στο σχολείο υπήρχαν 2-3 παιδιά που εξέφραζαν φασιστικές ιδέες. Συσπειρώθηκαν στη "γαλάζια στρατιά", γύρω από την εθνική ομάδα. Με λογική χούλιγκαν έμοιαζαν με μικρή συμμορία. Φορούσαν τα ίδια μπουφάν, αρβύλες, είχαν κοντό μαλλί», δίνει τα χαρακτηριστικά της ομάδας, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Στέφανος Χαράτσογμου.

Για τις «εστίες» τους στη γειτονιά, λέει ότι «λειτουργούν δύο γραφεία (το ένα πίσω από τον "Ερυθρό Σταυρό", το δεύτερο στην πλατεία Αγ. Δημητρίου Αμπελοκήπων). Το κυβερνών κόμμα έχει μόνο ένα γραφείο στη συνοικία. Οι περισσότεροι είναι πιτσιρικάδες 16-26 ετών. Οι μεγαλύτεροι εμφανίζονται για... ιδεολογική συσπείρωση».

Τι έφταιξε;

«Η πλειονότητα των κατοίκων είναι δημοκρατικοί άνθρωποι. Εφταιξε η αδιαφορία, η αδράνεια, η ανοχή μας, η μη συμμετοχή μας στα κοινά. Ετσι, επιτρέψαμε 10 πιτσιρικάδες να τρομοκρατούν, καθοδηγούμενοι, ένα ολόκληρο σχολείο, τη γειτονιά, μια ολόκληρη συνοικία».

*Πώς θα το αντιμετωπίσετε;

«Μετά την επίθεση στην αντιφασιστική συγκέντρωση στην Πανόρμου και τον τραυματισμό τριών κατοίκων, σε σύσκεψη εκπροσώπων φορέων και πολιτικών κομμάτων της περιοχής, αποφασίστηκε να τεθεί τέλος στη δράση των φασιστικών ομάδων. Τώρα τα αντανακλαστικά μας είναι σε εγρήγορση».

«Και οι εκπαιδευτικοί», προσθέτει, «αποφάσισαν να κρατήσουν σκληρή στάση, αντιδρώντας στην επόμενη κίνηση της ομάδας. Γιατί μετά τις συλλήψεις αυξήθηκαν οι απειλές, κυρίως μέσω ακροδεξιών μπλοκ και τρίτων προσώπων. Μετά τις 9 το βράδυ μαζεύονται στη πλατεία Πανόρμου, στο σταθμό του μετρό. Αλλοδαποί και Ελληνες φοβούνται να προσεγγίσουν. Εκεί μερικοί του ίδιου κύκλου πουλάνε προστασία στα μπαράκια. Συμμετέχουν όπου υπάρχει βία, αλλά λειτουργούν με κινήσεις οργανωμένης μαφίας».
«Κλίμα φόβου»

Ο Νίκος Κούτσης, εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Αμπελοκήπων, καταγγέλλει: «Φορούν αγκυλωτούς σταυρούς, στήνουν ενέδρες σκίζοντας τις προκηρύξεις της Αριστεράς, χτυπώντας τους νέους που ενημερώνουν. Ολοι ξέραμε. Κάτοικοι και εκπαιδευτικοί. Δεν αντιδράσαμε. Δεν είναι δύσκολο να στρατολογήσεις παιδιά. Προφανώς υπάρχει αμέλεια γονιών και εκπαιδευτικών. Εχουν εισχωρήσει ακόμα και σε Δημοτικά Σχολεία. Στον Κολωνό χτύπησαν συμμαθητές τους μετανάστες».

Σε ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανω Αμπελοκήπων -ο πρόεδρός του Μ. Ζωίδης δέχτηκε την πρώτη επίθεση, στις 10 Ιανουαρίου, από τη φασιστική ομάδα- επισημαίνεται: «Εχουμε υποχρέωση να συμβάλουμε, ιδιαίτερα η σχολική κοινότητα και η πολιτεία, ώστε να μην αντικατασταθεί ο δημοκρατικός διάλογος και η ανεκτικότητα στη διαφορετική άποψη από τον φανατισμό και τη βία». *
"Διαβάστε περισσότερα".
.

ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΚΙ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΚΩΣΤΗ ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗ


όταν τιμούμε τη μνήμη κάποιου, είναι χρέος μας να το κάνουμε
με βάση το τι ήταν αυτός που έφυγε
και όχι με βάση αυτό που είμαστε εμείς που μένουμε

και ο Κωστής δεν επέτρεψε ποτέ κανείς να χρησιμοποιήσει
ούτε τη δράση του, ούτε αυτά για τα οποία αγωνιζόταν

μεγάλη κατάκτηση,
που τέλειωσε όμως με το που πέθανε

Κρίμα
"Διαβάστε περισσότερα".
.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...